Trwa ładowanie...

Tagine z kurczakiem – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
28.04.2022 15:40
Tagine z kurczakiem to danie kuchni afrykańskiej.
Tagine z kurczakiem to danie kuchni afrykańskiej. (adobestock)

Tagine z kurczakiem to danie pochodzące z krajów Maghrebu, północno-zachodniej Afryki. Ten marokański gulasz tradycyjnie dusi się w specjalnym glinianym naczyniu ze stożkowatą pokrywką, noszącym tę samą nazwę. Ponieważ potrawy przygotowywane w tadżinie gotowane są wolno, mają intensywny smak i aromat. Czy są zdrowe?

spis treści

1. Jak zrobić tagine z kurczakiem?

Tagine z kurczakiem to doskonały pomysł na oryginalny i pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się go w specjalnym glinianym arabskim naczyniu o takiej samej nazwie (tajine, tadżin), które jest szeroko rozpowszechnione w kuchniach Maghrebu, zwłaszcza w Maroku. W Polsce można je kupić w wielu sklepach internetowych.

Potrawa tagine może składać się z mięsa, ryb, kaszy i warzyw, także owoców oraz przypraw. Warzywa to przede wszystkim ziemniaki, bataty i marchew. Mięso- wołowina, jagnięcina, kurczak, ryby.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Do tajine dodawane są także owoce: suszone figi, daktyle, morele, śliwki oraz surowe mango i gruszki. Charakterystyczny smak i aromat to zasługa mieszanki przypraw, takich jak: imbir, kmin rzymski, cynamon, kurkuma, szafran, chili, papryka. W tradycyjnym tadżinie nie może zabraknąć kiszonych cytryn.

Przepis na tagine z kurczakiem i warzywami nie jest skomplikowany. Wystarczy pokroić warzywa i ułożyć je wraz z ćwiartkami kurczaka w naczyniu i zapiekać 1,5 godziny.

Tagine - przepis oryginalny

  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • ½ szklanki wody,
  • szklanka fasolki szparagowej,
  • 2 bataty,
  • 2 marchewki,
  • czerwona cebula,
  • pomidor,
  • ½ cukinii,
  • ½ czerwonej papryki,
  • kilka czarnych oliwek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • marynata do mięsa: 3 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy oraz zioła, czyli: pęczek kolendry, świeża natka pietruszki, łyżeczka kurkumy, łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczka chili, ½ łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczka mielonego kuminu, sól, czarny pieprz, szczypta imbiru.

Ćwiartki z kurczaka umyj i osusz. Włóż do miski. Przygotuj marynatę. Kolendrę i natkę pietruszki posiekaj, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Zalej nią mięso. Zamknij pojemnik, włóż do lodówki (najlepiej na całą noc, minimum 2 godziny).

Pokrój warzywa: cebulę w krążki, obrane ziemniaki w ćwiartki, cukinię w półplastry, paprykę w cienkie paski, marchewkę w plastry, pomidor w ćwiartki.

Na dnie naczynia tagine ułóż cebulę, skrop ją oliwą z oliwek, połóż mięso i warzywa. Zalej wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 90 minut.

Tadżin podaje się w glinianym naczyniu, w którym się gotował. Do tego Marokańczycy podają arabski chleb oraz kaszę kuskus. Gotowy tadżin można posypać listkami kolendry lub pietruszki i podawać z ulubioną kaszą.

2. Kalorie i wartości odżywcze tajine

Marokańskie tajine jest nie tylko smaczne, ale także pożywne, sycące i zdrowe. To danie doskonale zbilansowane, które zawiera:

  • węglowodany pochodzące z bogatych w błonnik warzyw korzeniowych,
  • zwierzęce białko, które nie jest poddawane zbyt wysokim temperaturom,
  • naturalny tłuszcz pochodzący z mięsa i oliwy z oliwek.

Korzystna dla zdrowia jest także technika gotowania, która dzięki wykorzystaniu niewielkiej ilości wody oraz zatrzymaniu soków surowców, gwarantuje minimalne straty składników odżywczych.

Nie bez znaczenia są przyprawy korzenne oraz natka pietruszki, którą tradycyjnie posypuje się dania. Dzięki nim tadżin dostarcza witamin i minerałów, takich jak witamina B6 i C, fosfor, magnez, mangan i żelazo.

3. Jak wygląda naczynie tagine?

Naczynie tagine składa się z dwóch części: masywnej, lecz płytkiej podstawy (głębszej misy) i wąskiej, stożkowatej pokrywy. Używa się go do przygotowywania dań nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Tradycyjnie w tadżinie gotuje się na otwartym palenisku węglowym. Można jednak gotować na płycie kuchennej lub elektrycznej na metalowej podkładce (do kupienia w sklepach z AGD).

Jak działa tagine? Przestrzeń w stożku pozwala parze, która wytwarza się podczas gotowania, skroplić się ponownie do potrawy. Dzięki składniki gotowane są we własnym sosie. Ponieważ dodatkowo potrawy duszą się bardzo wolno, zachowują swój smak. Mają też niesamowity aromat.

Przygotowując potrawy w tażinie trzeba pamiętać, że choć glina wytrzymuje bardzo wysokie temperatury, nie lubi jej gwałtownych zmian. Z tego powodu nie można do gorącego piekarnika wstawiać zimnego czy gorącego tagine stawiać na zimnym blacie.

Tagine z kurczakiem można przygotować zarówno w glinianym naczyniu tajine, jak i w:

  • dużym żeliwnym garnku z pokrywką, który można włożyć do piekarnika,
  • dużej brytfannie przykrytej albo pokrywką, albo folią aluminiową.

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze