Trwa ładowanie...

Tagliatelle z kurczakiem - co to jest, przepisy

Tagliatelle z kurczakiem to danie niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Każdy z nas może przyrządzić tę potrawę samodzielnie, wystarczy jedynie świeża pierś z kurczaka, a także tradycyjny włoski makaron w kształcie długich, płaskich wstążek.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

spis treści

1. Co to jest tagliatelle z kurczakiem?

Tagliatelle z kurczakiem to niezwykle popularna potrawa przyrządzana na bazie mięsa drobiowego oraz długiego, płaskiego, a jednocześnie szerokiego makaronu tagliatelle. Wykorzystywana przez wielu pasjonatów gotowania pasta pochodzi z rejonu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Jak głosi legenda, powstała ona w okresie odrodzenia. Za jej twórcę uważa się słynnego w tamtych czasach kucharza, Cristoforo di Zefirano. Kucharza do stworzenia nowego rodzaju pasty zainspirowała ślubna fryzura Lukrecji d'Este.

Tagliatelle z kurczakiem możemy przyrządzić z dodatkiem:

Tagliatelle z kurczakiem nie jest potrawą dietetyczną, jednak raz na jakiś czas możemy sobie na nią pozwolić.

2. Przepisy na tagliatelle z kurczakiem

2.1. Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Tradycyjną włoską pastę o kształcie podłużnych wstążek możemy przygotować z dodatkiem piersi kurczaka oraz szpinaku. Składnikami niezbędnymi do przyrządzenia dania są:

  • śmietanka kremówka trzydziestoprocentowa (100 mililitrów)
  • makaron tagliatelle (300 gramów)
  • pierś z kurczaka (300 gramów)
  • ser pleśniowy (50 gramów)
  • szpinak (1 duże opakowanie),
  • czosnek (2 ząbki)
  • odrobina soli
  • odrobina pieprzu
  • parmezan (1 łyżka)
  • oliwa z oliwek (4 łyżki)

Sposób przygotowania:

Ugotuj tagliatelle zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu makaronu. Umyj, osusz, a następnie pokrój mięso kurczaka w kostkę. Dopraw je za pomocą soli oraz pieprzu. Rozgrzej patelnię, a później dokładnie podsmaż z obu stron pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka. Dodaj do usmażonego mięsa poszatkowany czosnek, a później szpinak. Duś całość przez dziesięć minut.

Całość dopraw raz jeszcze solą oraz pieprzem. Wlej do naczynia śmietanę kremówkę oraz ser pleśniowy. Duś przez kolejne pięć minut. Wymieszaj przygotowany wcześniej makaron z usmażonym mięsem oraz sosem śmietanowo-szpinakowym. Przed podaniem dopraw danie parmezanem.

2.2. Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami

Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami to nasza druga propozycja na pyszny i sycący obiad. Do przyrządzenia potrawy potrzebujesz następujących składników:

  • 400 gramów piersi z kurczaka,
  • 1 cebuli,
  • 1 opakowania serka mascarpone
  • 250 gramów pieczarek
  • szczypty soli
  • szczypty pieprzu
  • 1 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka, a także cebulę pokrój w drobną kostkę. Dokładnie umyte i osuszone pieczarki potnij w plasterki. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła. Usmaż pokrojone wcześniej mięso drobiowe (gdy się zarumieni, dodaj do niego cebulę i pieczarki). Danie dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj do potrawy całe opakowanie serka mascarpone. Duś potrawę przez 20 minut.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.