Tak przygotujesz idealny bób. Szef kuchni zdradza trzy triki

Bób to idealna letnia przekąska, jednak nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Jak ugotować idealny bób, aby nie był gorzki, rozgotowany i siny? Szef kuchni i youtuber Piotr Ogiński zdradził swoje trzy sposoby na idealny bób.

Triki na pyszny bóbTriki na pyszny bób
Źródło zdjęć: © AdobeStock/TikTok
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Zastosowanie bobu w kuchni. Z czym go podawać?

Bób znany ze swojego wyjątkowego smaku, można wykorzystać w wielu potrawach. Doskonale komponuje się z sałatkami. Dodaje chrupkości oraz świeżości sałatkom warzywnym i makaronowym.

Stanowi idealną podstawę zupy krem. Potrawę tę najlepiej podawać z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką czosnkową lub podsmażonym czosnkiem. Bób z powodzeniem można wykorzystać go też do zupy na bazie bobu, cebuli i młodych ziemniaków.

Zarówno surowy, jak i ugotowany bób można jeść ze skórką – szczególnie ten młody. Jako samodzielna przekąska smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przed spożyciem posyp go solą morską lub innymi ulubionymi przyprawami.

3 triki na bób idealny

Według szefa kuchni - Piotra Ogińskiego, aby uzyskać idealny bób, trzeba trzymać się trzech zasad.

  • Zwróć uwagę na jego kolor. Najważniejsze, aby między skórką a bobem nie było żadnych brązowych plamek.

  • Do gotującej się wody dodaj sól i łyżeczkę sody. To sprawi, że bób nie zmieni koloru i nie stanie się siny.

  • Nigdy nie gotuj bobu pod przykryciem. Zdaniem szefa kuchni to klucz do tego, aby gorzkie olejki eteryczne wyparowały, a tym samym poprawiły smak bobu.

Właściwości zdrowotne bobu

Bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, co czyni go wartościowym składnikiem diety dla osób poszukujących alternatywy dla mięsa lub chcących zwiększyć spożycie białka roślinnego. Zawiera znaczną ilość błonnika, składnika, który może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, utrzymaniu prawidłowego trawienia. Błonnik pokarmowy przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Warto mieć na uwadze, że bób stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Zawiera między innymi: witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor i potas.

W warzywie znaleźć można również naturalne antyoksydanty, takie jak flawonoidy, karotenoidy i witamina C. Przeciwutleniacze pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą powodować uszkodzenie komórek i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych.

Warzywo z rodziny bobowatych zawiera niewiele kalorii i ma niewielką ilość tłuszczu. Jest to dobra wiadomość dla osób dbających o utrzymanie zdrowej wagi lub chcących zmniejszyć spożycie tłuszczu.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka