Trwa ładowanie...

Tak unikniesz raka. Dietetyczka onkologiczna wskazuje kluczowe zasady

 Karolina Rozmus
09.04.2023 13:28
Dietetyczka ma rady, jak ustrzec się przed rakiem
Dietetyczka ma rady, jak ustrzec się przed rakiem (Getty Images)

Aż 40 proc. wszystkich nowotworów powiązanych jest ze stylem życia i dietą. To oznacza, że w dużej mierze to od nas zależy, czy grozi nam rak płuc, jelita grubego czy wątroby. Pracująca na co dzień z pacjentami chorymi na raka dietetyczka ujawnia najlepsze sposoby na to, by zminimalizować ryzyko choroby.

spis treści

1. Nowotwory powiązane ze stylem życia

Aktywna na TikToku dietetyczka pracująca od dziesięciu lat z pacjentami onkologicznymi wiele miejsca poświęca antyrakowemu stylowi życia i diecie, która może zarówno wspomagać leczenie, jak i zapobiegać nowotworom. Obala też najczęstsze mity związane z chorobą i edukuje na temat właściwego odżywiania w czasie remisji nowotworu.

Andrews na co dzień pracuje z pacjentami onkologicznymi
Andrews na co dzień pracuje z pacjentami onkologicznymi (TikTok)
Zobacz film: "Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników"

W jednym z niedawno opublikowanych wideo Nichole Andrews przypomina kilka najważniejszych zasad związanych z minimalizowaniem ryzyka zachorowania. Siedzący tryb życia, nadwaga i otyłość, nałogi i niewłaściwa dieta mogą odpowiadać za 40 proc. zachorowań na nowotwory. To m.in. rak jelita grubego, rak endometrium, rak nerki, rak trzustki i pęcherzyka żółciowego, piersi, płuc czy przełyku.

2. Czy da się uniknąć raka?

Na wstępie dietetyczka onkologiczna mówi, że te zasady są kluczowe w zapobieganiu nowotworowi i co więcej – znalazły potwierdzenie w badaniach.

2.1. Postaw na produkty na bazie roślin

Czy trzeba przejść na weganizm, żeby być zdrowym? Zdaniem Andrews dwie najważniejsze zasady to zrezygnowanie z żywności wysokoprzetworzonej na rzecz jak największej ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych w diecie.

- Dwie trzecie twojego talerza powinny stanowić warzywa, owoce, strączki, ziarna, orzechy lub nasiona – mówi.

Badania World Cancer Research Fund (WCRF) wskazują, że antyoksydanty obecne w pokarmach roślinnych, a także błonnik - mogą niwelować ryzyko raka, zwłaszcza jelita grubego.

2.2. Nie dla czerwonego, przetworzonego mięsa

Rak jelita grubego, trzustki czy gruczołu krokowego – takie ryzyko wiąże się z codziennym spożywaniem już 100 g czerwonego mięsa. W przypadku raka jelita - to ryzyko jest największe.

Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC) zaliczyła przetworzone produkty mięsne do najgroźniejszych czynników rakotwórczych. Zgodnie z badaniami 50 g wędlin dziennie może zwiększać ryzyko zachorowania na raka trzustki, raka jelita grubego i raka prostaty.

2.3. Ruszaj się

Andrews przypomina, że według rekomendacji naukowych powinniśmy na umiarkowaną aktywność fizyczną przeznaczać 150 minut tygodniowo.

Choć największą korelację dostrzega się pomiędzy ruchem i rakiem jelita grubego – aż 40-procentowe niższe ryzyko nowotworu u osób aktywnych. Z kolei brak aktywności może zwiększać ryzyko raka piersi, raka prostaty czy płuc.

2.4. Zero alkoholu i papierosów

Kolejne dwie złote zasady wymieniane przez dietetyczkę, to rezygnacja z alkoholu i papierosów. Szkodzić może również bierne palenie.

@oncology.nutrition.rd 7 was cut off - it was to not take high dose supplements unless prescribed and monitored by your doc as high dose micronutrients can become free radicals and increase cancer risk with cell damage! #cancersucks #cancerfighter #cancerawareness #cancersurvivor #chemotherapy #chemoqueen #chemotherapysideeffects #chemotherapy #lungcancer #prostatecancer #livercancer ♬ original sound - Nichole | Oncology Dietitian

Jedno z najnowszych badań wskazuje, że aż cztery procent wszystkich zachorowań na raka na świecie ma związek z alkoholem. Zarówno metabolity alkoholu, jak i toksyczny dym papierosowy są bezpośrednio powiązane z wieloma typami nowotworów, m.in. rakiem głowy i szyi, przełyku, wątroby, piersi, jelita grubego, płuc.

2.5. Uwaga na suplementy

Ostatnia rada związana jest z nadmierną i nieprzemyślaną suplementacją. Np. suplementy na bazie beta-karotenu powiązane zostały z wyższym ryzykiem raka u płuc u osób z grup ryzyka.

Z kolei suplementacja amigdaliny zwanej też witaminą B17 - może zwiększać ryzyko zatrucia cyjankami. Witamina C w nadmiarze sprzyja kamicy nerkowej, a w przypadku terapii onkologicznej może nawet zmniejszać jej skuteczność.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze