Taka jest najzdrowsza. Zwróć uwagę na kolor papryki
Żółta, czerwona czy zielona, którą paprykę wybrać? Najczęściej sięgamy po czerwoną, ale wiele osób może się zastanawiać, czy oprócz koloru różnią się czymś jeszcze. Wyjaśniamy.
1. Którą paprykę wybrać
Kolor papryki zależy od stopnia dojrzałości, a nie od gatunku – zielona została zerwana najwcześniej, a czerwona najpóźniej. Barwa warzywa przekłada się na zawartość witamin i minerałów oraz jego smak i aromat.
Choć każda papryka jest cennym dodatkiem w diecie, najlepiej wybierać czerwoną. To właśnie w niej znajdziemy najwięcej składników odżywczych. Ma mnóstwo witaminy C i zawiera najwięcej beta-karotenu i potasu.
Nie oznacza to, że w jadłospisie powinna pojawiać się tylko czerwona papryka. Dieta powinna być różnorodna, więc dobrze wybierać różne kolory, a nawet gatunki. W każdej z papryk znajdziemy tyle samo witaminy E.
2. Czerwona papryka
Czerwona papryka dostarcza trzy razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Woda stanowi aż 90 procent warzywa, co sprawia, że 100 gramach znajduje się zaledwie 22 kcal. To zdrowy i niskokaloryczny wybór.
W warzywie o tej barwie znajdziemy też znaczne ilości witaminy A, B i E. Jest to wartościowe źródło żelaza, beta-karotenu, potasu, wapnia oraz likopenu. Czerwona papryka ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Regularne spożywanie warzywa wzmacnia układ odpornościowy, chroni przez drobnoustrojami i poprawia funkcje układu krążenia. Czerwona papryka przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy i wystąpienia nowotworów, a także chroni serce.
3. Co z zieloną i żółtą papryką?
Okazuje się, że zielona papryka nie cieszy się szczególną popularnością. Wiele osób nie lubi jej gorzkiego posmaku, a do tego zawiera najmniej witamin i minerałów. Zdecydowanym plusem jednak jest wysoka zawartość kwasu foliowego i niska kaloryczność.
Z kolei żółta papryka zawiera całkiem sporo żelaza i niacyny, więc zapewnia nieco inne korzyści od swojej czerwonej siostry. Znajdziemy w niej luteinę, która doskonale działa na oczy i poprawia funkcjonowanie wzroku.
Duża zawartość antyoksydantów również przemawia na korzyść żółtej papryki. Chroni organizm przed działaniem szkodliwych czynników, przedwczesnym starzeniem i zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Dodatkowo wzmacnia układ krwionośny i chroni przed rozpadem czerwonych krwinek.
4. Warzywo nie dla każdego
Papryka, bez względu na preferowany kolor, jest niezwykle zdrowa. Niestety nie każdy powinien ją spożywać, ponieważ może podrażniać układ pokarmowy. Skórka może znacząco obciążać żołądek i powodować dyskomfort.
Ze względu na wysoką zawartość potasu na paprykę powinny uważać osoby, które mają problemy z nerkami. Warto obserwować, czy po spożyciu warzywa nie pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości.
Uważa się, że papryki nie powinno się spożywać przy chorobach autoimmunologicznych, ponieważ jest warzywem z rodziny psiankowatych. W takim przypadku warto więc ograniczyć jej ilość w diecie.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl