Takich grzybów lepiej nie jedz. Mogą zwiększać ryzyko raka nawet o 50 proc.

Badania opublikowane przez "American Association for Cancer Research" wskazują, że spożywanie marynowanych warzyw, w tym grzybów, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka nawet o 50 proc.

Czy marynowane grzyby są zdrowe?Czy marynowane grzyby są zdrowe?
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Aleksandra Zaborowska

Grzyby ze słoiczka nie takie zdrowe?

Jak się okazuje, marynowane grzyby, choć popularne w wielu domach, mogą mieć negatywny wpływ na organizm, a szczególnie zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory.

Marynowanie to proces konserwacji żywności polegający na moczeniu jej w occie, zazwyczaj z dodatkiem soli i przypraw. Jak jednak wykazały badania, grzyby marynowane w occie spirytusowym, choć smaczne, mogą być bardzo szkodliwe.

Badania opublikowane przez "American Association for Cancer Research" wskazują, że spożywanie marynowanych warzyw, w tym grzybów, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka nawet o 50 proc.

Czosnek kiszony – sprawdź jak łatwo zrobić ten cudowny eliksir zdrowia

Dzieje się tak z kilku powodów, wśród których najważniejszymi są: wpływ octu na organizm (zwłaszcza przewód pokarmowy) oraz nadmiar soli.

Ocet spirytusowy vs. ocet jabłkowy

Marynowane grzyby mogą być mniej szkodliwe, jeśli do przygotowania zalewy użyje się octu jabłkowego. Jest on łagodniejszy dla układu pokarmowego i mniej drażniący dla błon śluzowych.

Jednakże nawet w takim przypadku problemem pozostaje wysoka zawartość soli oraz ryzyko związane z samym procesem marynowania. Sól, której używa się w nadmiarze podczas marynowania, może prowadzić do nadciśnienia, problemów z nerkami oraz znacząco zwiększać ryzyko zachorowania na raka żołądka.

Kto powinien unikać marynowanych grzybów?

Spożywanie marynowanych grzybów powinny ograniczyć lub całkowicie wyeliminować w szczególności osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, takie jak wrzody żołądka, dwunastnicy, zgagę czy wzdęcia. Grzyby przygotowane w ten sposób nie są również zalecane dla dzieci oraz osób borykających się z anemią, ponieważ ocet może wpływać negatywnie na przyswajanie niektórych składników odżywczych.

Zdrowsze alternatywy dla marynowanych grzybów

Chociaż marynowane grzyby mogą kusić swoim smakiem i długim terminem przydatności do spożycia, warto zastanowić się nad zdrowszymi sposobami ich przygotowania. Najlepszą formą spożywania grzybów jest ich gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie bez dużej ilości tłuszczu. Grzyby przygotowane w ten sposób zachowują swoje cenne składniki odżywcze, a jednocześnie są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka