Mogą poważnie zaszkodzić. Niszczą czerwone krwinki, podrażniają żołądek
Marynowanie warzyw i owoców polega na poddaniu ich procesowi konserwowania za pomocą zalewy octowej i obróbki termicznej.
To jedna z najstarszych metod przechowywania i konserwowania jedzenia. Najczęściej marynujemy ogórki, paprykę, dynię, cebulę, cukinię i marchewkę, a także grzyby. Rzadziej marynujemy owoce, ryby i mięso.
Jak marynowane przetwory wpływają na nasze zdrowie? Kto powinien ich unikać? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Przez miesiąc jadł tylko w McDonald’s
Proces pasteryzacji marynowanych warzyw
Do marynowania używamy zwykle zalewy, którą przyrządzamy z octu, cukru, soli i wody. Do marynaty dodajemy też różne zioła i przyprawy, w zależności od jej przeznaczenia. Wszystkie składniki zagotowujemy i gorącym roztworem zalewamy przygotowane wcześniej warzywa.
Następnie zamknięte słoiki pasteryzujemy przez ok. 15 minut i pozostawiamy do ostygnięcia. W procesie pasteryzacji dochodzi do straty części składników odżywczych znajdujących się w warzywach. Nie dochodzi również do wytworzenia korzystnych substancji, jak to ma miejsce podczas kiszenia.
Mimo że marynowane warzywa i grzyby są częstym dodatkiem, to nie każdy może je jeść.
Marynowane warzywa a niedokrwistość
Ocet spirytusowy, który jest podstawą marynaty, zawiera kwas octowy, który może powodować niszczenie czerwonych krwinek.
Z tego względu warzyw marynowanych w occie nie poleca się osobom mającym niską ilość czerwonych krwinek oraz cierpiących na niedokrwistość. Nadmierne ich spożywanie może pogorszyć ich stan.
Marynowane warzywa a ciąża
Marynowane warzywa w dużych ilościach nie są również polecane dla kobiet w ciąży, szczególnie jeśli borykają się z niską ilością czerwonych krwinek we krwi.
W przypadku ciężarnych niedokrwistość jest szczególnie niebezpieczna i może poważnie zaszkodzić rozwijającemu się dziecku. Anemia w ciąży dotyczy ok. 40 proc. przyszłych matek i jest związana z fizjologicznymi procesami, jakie zachodzą w organizmie kobiety.
Nadmierne spożywanie marynowanych produktów może ją pogłębić.
Marynowane warzywa a choroba wrzodowa
Choroba wrzodowa spowodowana jest ubytkami w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Może być wywołana przez różne czynniki.
W leczeniu choroby wrzodowej bardzo ważne jest przestrzeganie odpowiedniej diety i unikanie niektórych grup produktów.
Wśród nich wymienia się m.in. marynowane warzywa, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Nadmiar soku żołądkowego zaostrza objawy choroby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: 6 błędów zdrowotnych, które popełniłeś w ciągu ostatniej godziny