Mogą poważnie zaszkodzić. Niszczą czerwone krwinki, podrażniają żołądek

Marynowanie warzyw i owoców polega na poddaniu ich procesowi konserwowania za pomocą zalewy octowej i obróbki termicznej.

To jedna z najstarszych metod przechowywania i konserwowania jedzenia. Najczęściej marynujemy ogórki, paprykę, dynię, cebulę, cukinię i marchewkę, a także grzyby. Rzadziej marynujemy owoce, ryby i mięso.

Jak marynowane przetwory wpływają na nasze zdrowie? Kto powinien ich unikać? Zobacz galerię.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Przez miesiąc jadł tylko w McDonald’s

Marynowane warzywa mogą być szkodliwe [123rf.com]Marynowane warzywa mogą być szkodliwe [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Marynowane warzywa mogą być szkodliwe dla zdrowia [123rf.com]

/ 4Proces pasteryzacji marynowanych warzyw

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych
Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych © Getty Images

Do marynowania używamy zwykle zalewy, którą przyrządzamy z octu, cukru, soli i wody. Do marynaty dodajemy też różne zioła i przyprawy, w zależności od jej przeznaczenia. Wszystkie składniki zagotowujemy i gorącym roztworem zalewamy przygotowane wcześniej warzywa.

Następnie zamknięte słoiki pasteryzujemy przez ok. 15 minut i pozostawiamy do ostygnięcia. W procesie pasteryzacji dochodzi do straty części składników odżywczych znajdujących się w warzywach. Nie dochodzi również do wytworzenia korzystnych substancji, jak to ma miejsce podczas kiszenia.

Mimo że marynowane warzywa i grzyby są częstym dodatkiem, to nie każdy może je jeść.

/ 4Marynowane warzywa a niedokrwistość

Marynowane warzywa a niedokrwistość [123rf.com]
Marynowane warzywa a niedokrwistość [123rf.com] © Marynowane warzywa mogą wzmagać niedokrwistość [123rf.com]

Ocet spirytusowy, który jest podstawą marynaty, zawiera kwas octowy, który może powodować niszczenie czerwonych krwinek.

Z tego względu warzyw marynowanych w occie nie poleca się osobom mającym niską ilość czerwonych krwinek oraz cierpiących na niedokrwistość. Nadmierne ich spożywanie może pogorszyć ich stan.

/ 4Marynowane warzywa a ciąża

5 powodów, dla których powinieneś zacząć jeść kiszonki jeszcze dziś
5 powodów, dla których powinieneś zacząć jeść kiszonki jeszcze dziś © Getty Images

Marynowane warzywa w dużych ilościach nie są również polecane dla kobiet w ciąży, szczególnie jeśli borykają się z niską ilością czerwonych krwinek we krwi.

W przypadku ciężarnych niedokrwistość jest szczególnie niebezpieczna i może poważnie zaszkodzić rozwijającemu się dziecku. Anemia w ciąży dotyczy ok. 40 proc. przyszłych matek i jest związana z fizjologicznymi procesami, jakie zachodzą w organizmie kobiety.

Nadmierne spożywanie marynowanych produktów może ją pogłębić.

/ 4Marynowane warzywa a choroba wrzodowa

Marynowane warzywa a choroba wrzodowa [123rf.com]
Marynowane warzywa a choroba wrzodowa [123rf.com] © Marynowane warzywa nie są polecane dla osób cierpiących na chorobę wrzodową [123rf.com]

Choroba wrzodowa spowodowana jest ubytkami w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy. Może być wywołana przez różne czynniki.

W leczeniu choroby wrzodowej bardzo ważne jest przestrzeganie odpowiedniej diety i unikanie niektórych grup produktów.

Wśród nich wymienia się m.in. marynowane warzywa, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Nadmiar soku żołądkowego zaostrza objawy choroby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: 6 błędów zdrowotnych, które popełniłeś w ciągu ostatniej godziny

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka