Trwa ładowanie...

Polscy badacze zbadali pacjentów z rakiem jamy ustnej. Mówią o głównej przyczynie

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 18.09.2024 13:16
Coraz więcej młodych ma raka jamy ustnej. Przyczyną może być takie mięso
Coraz więcej młodych ma raka jamy ustnej. Przyczyną może być takie mięso (Getty Images)

W ostatnich latach coraz więcej badań potwierdza związek między spożywaniem czerwonego mięsa a rozwojem różnych rodzajów nowotworów. Ostatnie badanie polskich naukowców rzuca nowe światło na ten temat, ukazując dodatkowe aspekty tego ryzyka.

spis treści

1. Wpływ mięsa na rozwój raka

Czerwone mięso, szczególnie w postaci wysoko przetworzonych produktów, takich jak wędliny czy kiełbasy, zostało zaklasyfikowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako czynnik rakotwórczy z grupy 1.

Oznacza to, że istnieją przekonujące dowody na to, że spożywanie tego typu mięsa może prowadzić do rozwoju raka. Szczególną uwagę zwrócono na fakt, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego.

Zobacz film: "Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania"

Naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach przeprowadzili badanie, które zostało opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" w 2024 roku.

Celem analizy było zbadanie związku między spożywaniem czerwonego mięsa a rozwojem raka jamy ustnej. Nowotwór ten jest coraz częściej diagnozowany, zwłaszcza wśród młodych dorosłych.

2. Obróbka termiczna ma znaczenie

W badaniu wzięły udział dwie grupy Polaków. Pierwsza składała się z osób, u których w latach 2022-2023 zdiagnozowano raka jamy ustnej. Średni wiek uczestników wynosił 67 lat.

Druga, kontrolna grupa, składała się z osób zdrowych, a średni wiek wynosił 53 lata. Uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące ich nawyków żywieniowych, co pozwoliło badaczom przeanalizować wpływ różnych rodzajów mięsa na ryzyko rozwoju raka jamy ustnej.

Wyniki badania potwierdziły, że nadmierne spożywanie czerwonego mięsa, szczególnie wysoko przetworzonego, ma związek z wyższym ryzykiem zachorowania na raka jamy ustnej.

Naukowcy zauważyli, że nie tylko ilość konsumowanego mięsa ma znaczenie, ale również sposób jego przygotowania. Spożywanie wędzonego czerwonego mięsa wiązało się z najwyższym ryzykiem rozwoju raka jamy ustnej.

Wędzenie mięsa powoduje powstawanie szkodliwych związków chemicznych, które mogą prowadzić do zmian nowotworowych w komórkach jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Co ciekawe, mięso grillowane nie wykazywało tak silnego związku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze