Tanie, lecz niedoceniane. Wymiatają "śmieci" z jelit, wzmacniają serce
Otręby owsiane to mało popularny dodatek i raczej traktowane są jako produkt uboczny przemiału ziaren owsa. Niesłusznie, bo te niepozorne okruszki mają naprawdę niesamowite właściwości zdrowotne. Warto spożywać je codziennie, zwłaszcza, że są bardzo tanie.
1. Niepozorny produkt o wielu korzyściach
Okazuje się, że otręby owsiane to wyjątkowo odżywczy produkt, który pełen jest błonnika i białka. Są niskokaloryczne, mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, a nawet pomagają chronić przed niektórymi chorobami.
Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi trawienie. Działając jak prebiotyk, otręby owsiane uregulują pracę jelit, zapobiegną zaparciom i problemom trawiennym, jak miotełka oczyszczą jelita ze złogów i toksyn, a także pomogą wspierać zdrowie mikroflory jelitowej.
Otręby owsiane również sprzyjają utracie zbędnych kilogramów. Wysoka zawartość błonnika zapobiega skokom cukru we krwi, a także zwiększa uczucie sytości po posiłkach, więc nie będziesz mieć ochoty na podjadanie.
2. Otręby owsiane sprzyjają zdrowiu
Niepozorny produkt to doskonałe źródło dobrego roślinnego białka. Makroskładnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest też potrzebny do produkcji enzymów i hormonów.
Zawartość betaglukanu w otrębach owsianych wspiera układ odpornościowy oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a tym samym poprawi zdrowie serca. Produkt jest także doskonałym źródłem magnezu.
Otręby owsiane zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, więc chronią organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Zapobiegają wielu chorobom, w tym niektórym nowotworom.
3. Zdrowe jelita, zdrowy człowiek
Wysoka zawartość błonnika i białka wspiera zdrowie jelit i reguluje pracę układu pokarmowego, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Otręby owsiane mogą także pomóc złagodzić objawy przewlekłych chorób jelit.
Warto także pamiętać, by nie przesadzać z ilością. Nagłe wprowadzenie otrębów owsianych może wywołać biegunkę i spowodować dyskomfort. Podobnie w przypadku, gdy spożywamy ich spore ilości.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl