Trwa ładowanie...

Pokochały ją księżna Kate, Gwyneth Paltrow czy Demi Moore. Ekspertka ostrzega przed tą dietą

 Karolina Rozmus
04.11.2022 13:16
Daje szybkie efekty w postaci utraty masy ciała, ale może powodować też niedobory
Daje szybkie efekty w postaci utraty masy ciała, ale może powodować też niedobory (Getty Images/ Facebook)

Diety roślinne są w ostatnich latach bardzo popularne, ale jedna z jej odmian szczególnie zyskuje na popularności. Podobno księżna Kate zawdzięcza jej szczupłą sylwetkę, stosują ją także Megan Fox czy Sting. O ile jednak zwiększenie ilości warzyw i ograniczenie ilości mięsa w diecie są zbawienne dla zdrowia, o tyle tzw. raw vegan diet może być niebezpieczna.

spis treści

1. Raw vegan diet bije rekordy popularności

Raw vegan diet, surowa dieta wegańska czy witarianizm w wersji wegańskiej opiera się na jedzeniu produktów niepoddanych obróbce termicznej w ogóle lub podgrzanych do temperatury nieprzekraczającej 42 stopnie Celsjusza. Na celowniku witarian jest więc mięso i produkty odzwierzęce, ale też większość zbóż czy roślin strączkowych, a także produkty wysokoprzetworzone.

Zwolennicy tego modelu żywienia uważają, że gotowanie niszczy cenne witaminy i składniki mineralne oraz enzymy. Wysoka temperatura powoduje ich zdaniem "śmierć żywności" z powodu ścięcia białek, które też stają się nieprzydatne dla ludzkiego organizmu.

Wegańska odmiana witarianizmu należy do najbardziej radykalnych, opierających się na surowych warzywach i owocach lub sokach z nich pozyskiwanych, kiełkach warzyw czy wyłącznie surowych owocach.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy dieta wegańska jest zdrowa?"

2. Lekarka ostrzega przed tą dietą

Niektóre witaminy są wrażliwe na temperaturę – np. silne przeciwutleniacze jak witamina C oraz E. Według badań gotowanie może sprawiać, że również zawartość witaminy B1 w brukselce oraz czerwonej kapuście zmniejsza się aż o 22 proc.

Z drugiej strony, jak zauważa dr Laura Brown, dietetyk i wykładowca z Teesside University, są takie produkty, którym gotowanie sprzyja. Powoduje bowiem rozerwanie ścian komórkowych, a tym samym wpływa pozytywnie na przyswojenie określonych składników odżywczych przez organizm.

Istnieje kilka odmian diety witariańskiej
Istnieje kilka odmian diety witariańskiej (Pixabay)

Dotyczy to np. szpinaku, który dzięki takiej obróbce staje się lepszym źródłem wapnia niż szpinak surowy. Z kolei obróbka termiczna pomidorów sprawia, że mogą tracić nawet 28 proc. witaminy C, ale za to zyskiwać o 50 proc. więcej silnego antyoksydantu – likopenu.

Ekspertka w rozmowie z "The Conversation" przyznaje, że bardziej gęste odżywczo po ugotowaniu są również kalafior, szparagi, grzyby, marchew, brokuły, jarmuż.

Surowa dieta wegańska uniemożliwia pozyskiwanie witamin niezbędnych dla układu nerwowego. W jednym z badań naukowcy odkryli, że w grupie zwolenników tej diety aż 38 proc. osób miało niedobór witaminy B12. Zauważyli także podwyższony poziom homocysteiny, aminokwasu rozkładanego przez witaminę B12, który może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu.

W innym z kolei badacze ujawniają, że długotrwałe stosowanie takiego modelu żywienia może wpływać negatywnie na gospodarkę hormonalną i powodować u kobiet zanik miesiączki. Raw diet vegan może nieść za sobą ryzyko także w postaci niedoboru białka, tłuszczów oraz kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza, selenu, cynku.

- Jeśli chcesz stosować surową dietę wegańską, ważne jest, aby upewnić się, że spożywasz wszystkie składniki odżywcze, których potrzebujesz dla optymalnego zdrowia – mówi ekspertka i dodaje: - Nie polecałabym również stosowania jej przez dłuższy czas ze względu na wiele zagrożeń, jakie może nieść.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze