Pokochały ją księżna Kate, Gwyneth Paltrow czy Demi Moore. Ekspertka ostrzega przed tą dietą
Diety roślinne są w ostatnich latach bardzo popularne, ale jedna z jej odmian szczególnie zyskuje na popularności. Podobno księżna Kate zawdzięcza jej szczupłą sylwetkę, stosują ją także Megan Fox czy Sting. O ile jednak zwiększenie ilości warzyw i ograniczenie ilości mięsa w diecie są zbawienne dla zdrowia, o tyle tzw. raw vegan diet może być niebezpieczna.
1. Raw vegan diet bije rekordy popularności
Raw vegan diet, surowa dieta wegańska czy witarianizm w wersji wegańskiej opiera się na jedzeniu produktów niepoddanych obróbce termicznej w ogóle lub podgrzanych do temperatury nieprzekraczającej 42 stopnie Celsjusza. Na celowniku witarian jest więc mięso i produkty odzwierzęce, ale też większość zbóż czy roślin strączkowych, a także produkty wysokoprzetworzone.
Zwolennicy tego modelu żywienia uważają, że gotowanie niszczy cenne witaminy i składniki mineralne oraz enzymy. Wysoka temperatura powoduje ich zdaniem "śmierć żywności" z powodu ścięcia białek, które też stają się nieprzydatne dla ludzkiego organizmu.
Wegańska odmiana witarianizmu należy do najbardziej radykalnych, opierających się na surowych warzywach i owocach lub sokach z nich pozyskiwanych, kiełkach warzyw czy wyłącznie surowych owocach.
2. Lekarka ostrzega przed tą dietą
Niektóre witaminy są wrażliwe na temperaturę – np. silne przeciwutleniacze jak witamina C oraz E. Według badań gotowanie może sprawiać, że również zawartość witaminy B1 w brukselce oraz czerwonej kapuście zmniejsza się aż o 22 proc.
Z drugiej strony, jak zauważa dr Laura Brown, dietetyk i wykładowca z Teesside University, są takie produkty, którym gotowanie sprzyja. Powoduje bowiem rozerwanie ścian komórkowych, a tym samym wpływa pozytywnie na przyswojenie określonych składników odżywczych przez organizm.
Dotyczy to np. szpinaku, który dzięki takiej obróbce staje się lepszym źródłem wapnia niż szpinak surowy. Z kolei obróbka termiczna pomidorów sprawia, że mogą tracić nawet 28 proc. witaminy C, ale za to zyskiwać o 50 proc. więcej silnego antyoksydantu – likopenu.
Ekspertka w rozmowie z "The Conversation" przyznaje, że bardziej gęste odżywczo po ugotowaniu są również kalafior, szparagi, grzyby, marchew, brokuły, jarmuż.
Surowa dieta wegańska uniemożliwia pozyskiwanie witamin niezbędnych dla układu nerwowego. W jednym z badań naukowcy odkryli, że w grupie zwolenników tej diety aż 38 proc. osób miało niedobór witaminy B12. Zauważyli także podwyższony poziom homocysteiny, aminokwasu rozkładanego przez witaminę B12, który może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu.
W innym z kolei badacze ujawniają, że długotrwałe stosowanie takiego modelu żywienia może wpływać negatywnie na gospodarkę hormonalną i powodować u kobiet zanik miesiączki. Raw diet vegan może nieść za sobą ryzyko także w postaci niedoboru białka, tłuszczów oraz kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza, selenu, cynku.
- Jeśli chcesz stosować surową dietę wegańską, ważne jest, aby upewnić się, że spożywasz wszystkie składniki odżywcze, których potrzebujesz dla optymalnego zdrowia – mówi ekspertka i dodaje: - Nie polecałabym również stosowania jej przez dłuższy czas ze względu na wiele zagrożeń, jakie może nieść.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl