Trwa ładowanie...

Te napoje rujnują zdrowie. Mogą doprowadzić do niewydolności nerek

 Katarzyna Kurek
04.10.2022 15:37
Napoje typu cola mogą sprzyjać rozwojowi infekcyjnych kamieni nerkowych
Napoje typu cola mogą sprzyjać rozwojowi infekcyjnych kamieni nerkowych (Getty Images)

O tym, że napoje gazowane są zgubne dla zdrowia, wiadomo od dawna. Teraz jednak badacze z polskiego zespołu wykazali, że mogą przyczyniać się także do rozwoju infekcyjnych kamieni nerkowych. Odpowiada za to zawarty w nich kwas fosforowy. Z tych napojów lepiej natychmiast zrezygnować!

spis treści

1. Kwas fosforowy

W czasopiśmie "Scientific Reports" ukazała się publikacja, która donosi, że jednym z czynników ryzyka rozwoju infekcyjnej kamicy moczowej może być spożywanie napojów zawierających kwas fosforowy, który ma wpływać na zarodkowanie i wzrost kryształów struwitu (najważniejszego komponentu tzw. kamieni infekcyjnych).

Kryształy struwitu w układzie moczowym mogą wzrastać pod wpływem bakterii produkujących ureazę. Podczas eksperymentu odtworzono, więc naturalne warunki organizmu podczas zakażenia bakteriami z rodzaju Proteus. Następnie zbadano cztery stężenia kwasu fosforowego.

Zobacz film: "Ronaldo nie docenił coca-coli. Sprawdź, jak możesz ją możesz wykorzystać w domu"

Choć w tych warunkach kwas fosforowy o wysokim stężeniu obniżył pH moczu do poziomu zabójczego dla bakterii, to jednak naukowcy mają wątpliwości, czy taki układ badany w warunkach laboratoryjnych możliwy jest do odtworzenia w żywym organizmie. Według nich, biorąc pod uwagę nieustanny przepływ moczu, utrzymanie aż tak niskiego pH jest mało prawdopodobne.

Publikacja pod kierunkiem prof. Jolanty Prywer z Instytutu Fizyki Politechniki Łódzkiej zaznacza, że bardziej prawdopodobne jest, że kwas fosforowy w moczu ma stężenie mniejsze. Przez co nie obniża pH moczu do poziomu bakteriobójczego i może niekorzystnie wpływać na proces krystalizacji struwitu.

Ponadto badacze sugerują, że u osób które mają w drogach moczowych kamień niezwiązany z infekcją bakteryjną, kwas fosforowy może powodować szybsze narastanie kolejnych warstw kamienia moczowego.

2. Tych napojów lepiej unikać

Prof. Jolanta Prywer zwraca uwagę na to, że w ostatnich latach zaobserwowano znaczny wzrost zachorowań na infekcyjną kamicę moczową, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych. Według niej może sprzyjać temu spożywanie napojów bogatych w kwas fosforowy.

W jakich płynach znajduje się kwas fosforowy? Jest on obecny w składzie niektórych bezalkoholowych napojów gazowanych, zwłaszcza tych typu cola. Pełni w nich funkcję konserwantu i substancji nadającej kwaśny smak.

3. Kamienie infekcyjne

Kamienie infekcyjne mają związek z infekcją dróg moczowych, wywołaną przez mikroorganizmy wytwarzające ureazę – enzym rozkładający mocznik. Są one bardzo poważnym problemem, ponieważ mogą szybko się powiększać, wypełniać całą miedniczkę nerkową i prowadzić do niewydolności nerek.

Długotrwały stan zapalny oraz brak odpowiedniego leczenia mogą prowadzić do uszkodzenia funkcji nerki oraz skutkować nawet jej utratą.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze