Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy
1 z 7Owoce - żródło witamin, ale i cukru
Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Zawierają antyoksydanty: witaminę E oraz flawonoidy.
Jednak ich głównymi składnikami są fruktoza, glukoza i sacharoza. Różny mają także indeks glikemiczny. Nie wszystkie polecane są zatem chorym na cukrzycę.
Najniższy indeks glikemiczny zawierają truskawki, poziomki, arbuzy i grejpfruty. Do drugiej grupy, o średnim indeksie glikemicznym, należą jabłka, gruszki, wiśnie, czarne, białe i czerwone porzeczki. Najwyższy zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich powinni wystrzegać się diabetycy.
Przeczytaj także:
Opłakane skutki wypalania ponad 10 papierosów dziennie. O tych chorobach mało się mówi