Te produkty mogą zmniejszyć ryzyko raka. Sprawdź, czy masz je w kuchni

Prawidłowe odżywianie odgrywa kluczową rolę w naszym życiu. Zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na układ odpornościowy i funkcjonowanie całego organizmu. Ekspert wskazuje produkty, które warto wprowadzić do codziennego menu.

Fioletowe ziemniaki w diecie antyrakowejFioletowe ziemniaki w diecie antyrakowej
Źródło zdjęć: © Getty Images

Co jeść, żeby nie zachorować na raka?

Złe nawyki żywieniowe i prowadzenie niehigienicznego trybu życia może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Dlatego tak ważny jest dobór odpowiednich produktów. Ekspert z Uniwersytetu Harvarda, dr William Li, wyjaśnia, że dieta antyrakowa jest to sposób żywienia. Jego celem jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór. Wskazuje więc produkty, które powinny pojawić się w jadłospisie.

Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona z grupy oleistych (m.in. nasiona dyni, słonecznika, sezamu) są ważne w prewencji chorób nowotworowych. Dlatego, że wykazują one silne działanie antyoksydacyjne, a poza tym są bogate m.in. w polifenole, karotenoidy, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne (magnez, miedź, selen, potas, żelazo).

Antyoksydanty, w tym polifenole, które znajdują się w orzechach, wyłapują i neutralizują wolne rodniki tzw. niestabilne cząsteczki, które mogą powodować uszkodzenie komórek oraz zwiększać ryzyko chorób nowotworowych i przewlekłych.

- Orzechy zawierają polifenole, wspierają układ odpornościowy organizmu, m.in. do walki z rakiem – mówi lekarz dr William Li. Zaleca, aby regularnie spożywać orzechy, szczególnie migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie i pistacje.

Pomidory

Pomidorów też nie może zabraknąć w diecie antyrakowej ze względu na zawartość likopenu, czyli antyutleniacza, który wykazuje właściwości niszczenia komórek rakowych. Służy również jako pigment, który nadaje im czerwony kolor. Poza tym pomidory są prawdziwą bombą witamin (C, B, PP, E i K) i minerałów (potasu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu i miedzi).

Likopen występuje najobficiej w pomidorach.
Likopen występuje najobficiej w pomidorach. © Getty Images

Likopen znajduje się również w arbuzie, czerwonych grejpfrutach oraz owocach dzikiej róży. Jak tłumaczy dr William Li, likopen chroni przed oksydacyjnym uszkodzeniem DNA, czyli przed transformacją zdrowych komórek w komórki nowotworowe.

Fioletowe ziemniaki

W diecie powinny również królować pieczone ziemniaki o fioletowym miąższu. Według naukowców z Penne State University wykazują one zdolność zabijania komórek macierzystych raka jelita grubego i rozprzestrzeniania się tego nowotworu. Zawierają one większą ilość antocyjanów, które sprzyjają apoptozie (samozniszczeniu) komórek nowotworowych. Fioletowe ziemniaki mają potencjał do walki z rakiem.

Ostrygi

Dr Li mówi, że ostrygi powinny być również częścią diety. - Mięso ostryg ma wysokie wartości odżywcze, m.in. białko, polisacharydy i aminokwasy – dodaje. Do tego ostrygi zawierają unikalny przeciwutleniacz o nazwie 3,5-dihydroksy-4-metoksybenzylowy alkohol (DHMBA). Jest to związek fenolowy, który wykazuje silne działanie przeciwutleniające.

Herbata matcha

Ekspert zaleca, aby pić herbatę matcha. Jest to sproszkowana zielona herbata. - Wyniki badań klinicznych wykazały, że spożywanie herbaty matcha może wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka nawrotu raka piersi – zaznacza dr Li.

Ze względu na zawartość katechin, czyli związków polifenolowych z grupy flawanoli (EGCG, EGC, ECG, EC) zielona herbata matcha może sprawdzić się w profilaktyce raka. Uznana została przez naukowców z Harvardu za najlepsze źródło pokarmu z grupy antyoksydantów. Ma silniejsze działanie od witaminy C i E.

Anna Tłustochowicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka