Trwa ładowanie...

''Test buraczkowy''. Popularny mit, w który wierzy wielu Polaków

 Paula Jakubasik
02.07.2022 13:57
Test buraczkowy to test popularny w medycynie alternatywnej.
Test buraczkowy to test popularny w medycynie alternatywnej. (gettyimages)

Test buraczkowy cieszy się dużą popularnością wśród zwolenników medycyny alternatywnej. Według jej założeń służy do oceny stanu zdrowia jelit. Zwolennicy badania twierdzą, że czerwone zabarwienie moczu informuje o ich nieszczelności. A jak jest naprawdę?

spis treści

1. Co to jest ''test buraczkowy''?

''Test buraczkowy'' to test mające ocenić szczelność jelit. To rodzaj badania regularnie stosowanego przez zwolenników medycyny alternatywnej. Jest bardzo prosty do wykonania. Należy przed snem wypić 3-4 szklanki soku z buraka.

W tym celu najlepiej ma sprawdzić się świeżo wyciskany lub niepasteryzowany sok jednodniowy. Napoje w kartonach z dłuższą datą ważności mają bowiem zdecydowanie mniejszą ilość betaniny, czyli naturalnego barwnika występującego w burakach, w związku z czym badanie może nie być wiarygodne.

Zobacz film: "Sok z buraka. Warto pić każdego dnia"

Czerwony lub różowy kolor porannego moczu ma świadczyć o nieszczelności jelit, a konkretnie o zespole nieszczelnego jelita. Podobno schorzenie to cechuje występowanie niewielkich dziurek w jelicie cienkim, przez które przedostają się toksyny i inne niebezpieczne substancje. W takiej sytuacji konieczne jest wprowadzenie diety na szczelność jelit, która według zwolenników ''testu buraczkowego'' ma przynieść znaczną poprawę. A jak jest naprawdę?

2. O czym świadczy czerwone zabarwienie moczu?

W klasyfikacji chorób nie występuje termin ''nieszczelność jelit''. Co prawda w przebiegu niektórych schorzeń może dojść do perforacji (pęknięcia) jelita, ale wówczas pacjent zdecydowanie nie ma czasu na wykonywanie ''testu buraczkowego''. W takiej sytuacji konieczna jest szybka pomoc medyczna, zwykle w postaci operacji chirurgicznej.

Co zatem oznacza czerwony kolor moczu? Po spożyciu buraków w moczu każdego człowieka obecne są betaniny, ale jedynie u 10-14 proc. osób powodują zabarwienie moczu. Jest to zależne od cech indywidualnych, między innymi pH moczu, kwasowości żołądka, poziomu nawodnienia organizmu czy innych spożytych substancji. Na przykład kwas askorbinowy lub szczawiowy mogą mieć wpływ na przechodzenie barwnika do moczu.

Duże znaczenie ma też forma spożytych warzyw. Gotowane buraki mają znacznie mniej betaniny. Czerwony mocz jest zatem jedynie efektem obecności barwnika w moczu i nie świadczy o żadnej chorobie. Nie powinien więc stanowić powodu do niepokoju.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze