Tłuste ryby morskie nie tuczą i są bardzo zdrowe. Warto je jeść
Ryby powinniśmy jeść minimum dwa razy w tygodniu. Liczne badania naukowe potwierdzają, że poprawiają nasze zdrowie. Czy wszystkie gatunki są tak samo odżywcze? Warto zwrócić uwagę na tłuste ryby morskie. To bogactwo witamin A, B, D i E. Najnowsze badania pokazują, że chronią przed astmą. Ale to nie wszystko.
1. Tłuste ryby – dlaczego warto je jeść
Tłuste ryby morskie są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. To nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu,. Regulują poziom cholesterolu i rozbijają trójglicerydy we krwi. Obniżają tzw. ”zły cholesterol” LDL na rzecz ”dobrego cholesterolu” HDL i chronią przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych.
Spożywanie tłustych ryb morskich korzystnie wpływa na nasz mózg. Zawarte kwasy omega-3 usprawniają zapamiętywanie nowych informacji, wpływają pozytywnie na proces uczenia oraz na rozwój intelektualno-ruchowy dzieci z ADHD. To także naturalna ochrona przed Alzheimerem.
2. Jedzenie tłustych ryb a astma
Badania kliniczne wykonane przez La Trobe University wykazały, że regularne jedzenie łososia, pstrąga czy sardynek ograniczyły objawy astmy oskrzelowej u dzieci. Sprawdzono to na dzieciach w wieku od 5 do 12 lat, które miały łagodną astmę.
Przez pół roku połowa grupy spożywała dwie porcje gotowanych, tłustych ryb w ciągu tygodnia. Po tym czasie okazało się, że u dzieci, które spożywały tłuste ryby, objawy astmy znacznie się zmniejszyły w porównaniu do maluchów, które nie jadły ryb.
3. Tłuste ryby, czyli które?
Tłuste ryby morskie zawierają powyżej 130 kcal/100 g, jednak mimo większej ilości kalorii - nie tuczą. Nalężą do nich śledź (161 kcal/100 g), sardynka (169 kcal/100 g), makrela (181 kcal/100 g ), łosoś (201 kcal/100 g) i tuńczyk (137 kcal/100 g). Bez problemu dostaniemy je w polskich sklepach.
Wybierajmy jednak świeże ryby. Starajmy się nie kupować ryb w puszce, a jeśli już, niech będę to te w sosie własnym lub w wodzie.
Nieobojętne jest również odpowiednie przygotowanie posiłku. Największy błąd jaki popełniamy to smażenie ryby w panierce na głębokim tłuszczu. Najlepsze dla naszej diety będą ryby pieczone, duszone, grillowane lub gotowane na parze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Toksyczne ryby. Gatunki, których powinniśmy unikać.