Trwa ładowanie...

Tłuste ryby morskie nie tuczą i są bardzo zdrowe. Warto je jeść

Ryby powinniśmy jeść minimum dwa razy w tygodniu. Liczne badania naukowe potwierdzają, że poprawiają nasze zdrowie. Czy wszystkie gatunki są tak samo odżywcze? Warto zwrócić uwagę na tłuste ryby morskie. To bogactwo witamin A, B, D i E. Najnowsze badania pokazują, że chronią przed astmą. Ale to nie wszystko.

Zobacz film: "Karmazyn - właściwości odżywcze"

1. Tłuste ryby – dlaczego warto je jeść

Tłuste ryby morskie są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. To nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu tętniczemu,. Regulują poziom cholesterolu i rozbijają trójglicerydy we krwi. Obniżają tzw. ”zły cholesterol” LDL na rzecz ”dobrego cholesterolu” HDL i chronią przed tworzeniem się blaszek miażdżycowych.

Spożywanie tłustych ryb morskich korzystnie wpływa na nasz mózg. Zawarte kwasy omega-3 usprawniają zapamiętywanie nowych informacji, wpływają pozytywnie na proces uczenia oraz na rozwój intelektualno-ruchowy dzieci z ADHD. To także naturalna ochrona przed Alzheimerem.

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze
Ryby najczęściej wybierane przez Polaków i ich właściwości odżywcze [6 zdjęć]

W wielu rejonach i zakątkach świata mieszkańcy nie wyobrażają sobie dnia bez zjedzenia zdrowych ryb czy...

zobacz galerię

2. Jedzenie tłustych ryb a astma

Badania kliniczne wykonane przez La Trobe University wykazały, że regularne jedzenie łososia, pstrąga czy sardynek ograniczyły objawy astmy oskrzelowej u dzieci. Sprawdzono to na dzieciach w wieku od 5 do 12 lat, które miały łagodną astmę.

Przez pół roku połowa grupy spożywała dwie porcje gotowanych, tłustych ryb w ciągu tygodnia. Po tym czasie okazało się, że u dzieci, które spożywały tłuste ryby, objawy astmy znacznie się zmniejszyły w porównaniu do maluchów, które nie jadły ryb.

Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy
Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy [5 zdjęć]

Wyobraź sobie rybę w chrupiącej panierce, pachnącą ziołami i podaną z pyszną sałatką warzywną. Takie...

zobacz galerię

3. Tłuste ryby, czyli które?

Tłuste ryby morskie zawierają powyżej 130 kcal/100 g, jednak mimo większej ilości kalorii - nie tuczą. Nalężą do nich śledź (161 kcal/100 g), sardynka (169 kcal/100 g), makrela (181 kcal/100 g ), łosoś (201 kcal/100 g) i tuńczyk (137 kcal/100 g). Bez problemu dostaniemy je w polskich sklepach.

Wybierajmy jednak świeże ryby. Starajmy się nie kupować ryb w puszce, a jeśli już, niech będę to te w sosie własnym lub w wodzie.

Nieobojętne jest również odpowiednie przygotowanie posiłku. Największy błąd jaki popełniamy to smażenie ryby w panierce na głębokim tłuszczu. Najlepsze dla naszej diety będą ryby pieczone, duszone, grillowane lub gotowane na parze.

Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety
Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety [7 zdjęć]

Ryby są źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Niestety, nie wszystkie gatunki...

zobacz galerię

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Toksyczne ryby. Gatunki, których powinniśmy unikać.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.