2 z 5Tłuszcz tłuszczowi nierówny
Tłuszcze w różnej kombinacji występują w większości produktów żywnościowych. Z reguły dzielimy je na trzy grupy – tłuszcze nienasycone, nasycone oraz tłuszcze trans.
Najbardziej korzystne dla zdrowia naszego serca są tłuszcze nienasycone, podlegające dalszemu podziałowi na jednonienasycone i wielonienasycone. Pomagają bowiem obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, co z kolei pozwala utrzymać w dobrej kondycji układ krążenia. Znajdziemy je w olejach roślinnych, orzechach, nasionach czy rybach.
Działanie tłuszczów nasyconych jest odwrotne. Regularnie jedząc zawierające je czerwone mięso, pełnotłusty nabiał czy drób, przyczyniamy się do podwyższenia stężenia LDL we krwi, a jednocześnie zwiększamy ryzyko groźnych chorób. Przyjmuje się, że tłuszcze nasycone nie powinny pokrywać więcej niż 6 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie, jednak zasada ta rzadko jest przez nas przestrzegana.