Tłuszcze nasycone są dobre dla zdrowia?
Jego zwolennicy twierdzą, że zawiera mnóstwo witamin A i E. Przeciwnicy ripostują, że zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jaka jest prawda o maśle? Można je jeść do woli czy nie?
Masło jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Przygotowuje się je ze śmietany otrzymywanej z mleka krowiego, koziego lub owczego. Dyskusja na temat masła i jego właściwości trwa od kilku lat. Jedni eksperci twierdzą, że jest ono źródłem witamin i powoduje wzrost dobrego cholesterolu HDL. Inni przekonują, że masło to czynnik ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Przeczytaj koniecznie
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Te choroby biorą się z powietrza. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- Gwiazda na placu budowy! Tego jeszcze nie było
- Zęby mówią więcej niż myślisz. Sprawdź, co możesz od nich „usłyszeć”
Teraz światło dzienne ujrzały wyniki badań, jakie przeprowadzili eksperci z Uniwersytetu w Bergen w Norwegii. Wynika z nich, że tłuszcze nasycone, a więc także te zawarte w maśle, są kluczem do podniesienia "dobrego" cholesterolu w organizmie.
1. Badania norweskich naukowców
Norwescy naukowcy przeprowadzili badanie ze ślepą próbą na 38 mężczyznach z otyłością brzuszną. Ochotników podzielono na grupy. Pierwszej podano suplement diety z dużą zawartością węglowodanów, drugiej – tłuszczów, z których tylko połowa była nasycona.
Podczas badania, specjaliści dokładnie mierzyli obwód brzucha, analizowali czynność wątroby i pracę serca, by stwierdzić, czy tłuszcze nasycone są faktycznie czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Co się okazało?
- Bardzo wysokie spożycie tłuszczów nie zwiększa ryzyka chorób serca – mówi prof. Ottar Nygård, współautor badania. - Wręcz przeciwnie. Uczestnicy, którzy dostarczali organizmowi duże ilości tłuszczu, doświadczyli kilku ważnych „ulepszeń” w organizmie. Mieli prawidłowy poziom cukru we krwi, lipidów, odpowiednie ciśnienie tętnicze – dodaje.
2. Tłuszcze nasycone a zdrowie
Ekspert zaznacza, że obie grupy badanych mężczyzn spożywały podobną ilość kalorii, białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zróżnicowany był jedynie rodzaj żywności. - Chcieliśmy sprawdzić, w jaki sposób tłuszcze nasycone wpływają na organizm z ramach zdrowej diety, w towarzystwie warzyw, owoców, ryżu i kasz, zamiast produktów mącznych – podkreśla Vivian Veum, współautorka badania.
Również źródła tłuszczów były nisko przetworzone. A to oznacza, że całkowita spożywana energia mieściła się w normach. Dlatego też nawet ci uczestnicy badania, którzy jedli więcej kalorii, szybciej je spalali, niwelując ryzyko chorób. Ponadto, w diecie wysokotłuszczowej obserwuje się wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL.
- Nasze wyniki pokazują, że prawdopodobnie każdy człowiek jest w stanie tolerować wysoki poziom tłuszczów nasyconych, jednakże ważne jest, by jednocześnie nie spożywać za dużo węglowodanów – podkreśla Ottar Nygård.