To podobno najstarsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, raka, obniża cholesterol
Cebulę dymkę warto włączyć do swojej diety nie tylko ze względu na walory kulinarne, ale również z powodu wielu prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto zawsze mieć pod ręką najstarsze warzywo świata.
1. Co kryje w sobie najstarsze warzywo na świecie?
Cebula dymka była znana i ceniona już starożytnej Azji. Jedno z najstarszych warzyw na świecie doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do zup, sałatek, kanapek, dań mięsnych oraz potraw z ryżu i makaronu.
Poza tym jest łatwo dostępna, stosunkowo tania i posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości, które zawdzięcza zawartości wielu cennych składników. Możesz ją również posadzić na parapecie, w ogrodzie i na działce. Znajdziemy w niej m.in.: witaminę C i K, witaminy z grupy B, miedź, potas, fosfor, żelazo, błonnik pokarmowy, kwercetynę, kemferol i allicynę.
2. Dlaczego warto jeść cebulę dymkę?
Regularne sięganie po cebulę dymkę podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, usprawnia pracę układu nerwowego i krwionośnego oraz wzmacnia kondycję skóry, kości i dziąseł.
Poza tym cebula dymka pomaga wyregulować ciśnienie krwi, przyspiesza perystaltykę jelit, wymiata zalegające w nich złogi pokarmowe i zapobiega zaparciom. Obecne w niej przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, niszczą szkodliwe wolne rodniki i spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu.
Warto wspomnieć, że cebula dymka obniża zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi. Dzięki temu zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się zmian miażdżycowych i wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl