2 z 6Zupa czosnkowo-cebulowa
Prawdziwa bomba składników, które wzmacniają odporność. Idealna na zimowy obiad – rozgrzewa, dodaje energii i łagodzi objawy infekcji (takie jak katar, kaszel, ból gardła). Cebula i czosnek uważane są za naturalne antybiotyki, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej.
Przyrządzanie zupy należy zacząć od upieczenia przez 30 minut czterech główek czosnku w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na patelni podsmażamy trzy duże cebule pokrojone w piórka, aż będą lekko brązowe. W garnku podgrzewamy wywar z kurczaka i warzyw, dodajemy do niego cebulę i czosnek. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Następnie miksujemy na krem i doprawiamy świeżym rozmarynem, utartymi w moździerzu liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Na koniec warto dodać jeden starty surowy ząbek czosnku.