Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
3 z 6Zupa na wirusy i bakterie
Talerz tej zupy szybko stawia na nogi i przyspiesza powrót do zdrowia. To zasługa składników znanych ze swoich dobroczynnych właściwości – cytryna zawiera dużo witaminy C, czosnek zabija bakterie i wirusy, a miód naturalnie wzmacnia odporność. Warto spróbować tej niezwykłej potrawy i przekonać się o jej działaniu na własnej skórze.
Do przygotowania potrzebujemy: jednej cebuli, jednej łodygi selera naciowego, dwóch marchewek, 3-4 ząbków czosnku oraz soku z cytryny i miodu. Warzywa należy posiekać i zrumienić na oliwie. Po kilku minutach zalać bulionem warzywnym (około 1,5 litra). Całość doprowadzić do wrzenia i doprawić – dodać łyżkę soku z cytryny i jedną łyżeczkę miodu.