Tort Sachera - historia, kalorie i wartości odżywcze, przepis
Tort Sachera to jeden z najpopularniejszych tortów czekoladowych, oblanych polewą z czekolady i przełożonych konfiturą morelową. Tort Sachera powstał w XIX wieku i od tamtej pory nikt nie zdradził oryginalnego przepisu na ten słynny deser. Ile kalorii ma tort Sachera i jak przygotować ciasto najbardziej zbliżone do oryginału?
1. Co to jest tort Sachera?
Tort Sachera (Sachertorte) to tort czekoladowy autorstwa Franza Sachera, powstał w XIX wieku w Wiedniu. Historia tortu Sachera wywodzi się z 1832 roku, kiedy młodszy kucharz otrzymał polecenie, by przygotować nowy deser dla księcia i jego gości.
Musiał podjąć się tego wyzwania, pomimo nieobecności szefa kuchni. To właśnie wtedy przygotował przepis na tort o intensywnie czekoladowym smaku, oblany polewą i przekładany konfiturą morelową.
Do tej pory tort Sachera bywa określany mianem króla deserów i wiele osób uznaje spróbowanie tego deseru za punkt obowiązkowy wycieczki do Wiednia.
Syn Franza Sachera o imieniu Eduard w 1876 roku postawił hotel nazywany swoim nazwiskiem. W latach 1953-1962 roku uczestniczył w procesach sądowych z cukiernią Demel o prawo do używania nazwy "tort Sachera".
Dopiero po dziewięciu latach sąd przyznał wyłączność nazwy dla hotelu Sacher, do tej pory oryginalny przepis na deser jest jedną z najlepiej strzeżonych tajemnic. Hotel ujawnił jedynie składniki, które pozwalają na przygotowanie tego słynnego deseru, bez podanych proporcji.
100 gramów tortu Sachera zawiera:
- wartość energetyczna - 389 kcal,
- tłuszcz - 19 g,
- kwasy tłuszczowe nasycone - 7,40 g,
- węglowodany - 51 g,
- w tym cukry - 33 g,
- błonnik - 2,5 g,
- białko - 5,4 g.
2. Przepis na tort Sachera
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 135 g mąki,
- 150 g masła,
- 15 g cukru,
- 20 g kakao,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 200 g konfitury morelowej,
- szczypta soli.
Składniki na czekoladową polewę:
- 125 g gorzkiej czekolady,
- 125 g mlecznej czekolady,
- 160 g śmietany 36%.
Sposób przygotowania:
Gorzką czekoladę (100 gramów) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż przestygnie. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek, masło w temperaturze pokojowej ucieramy w mikserze, stopniowo dodając po żółtku.
Na koniec masę łączymy ze szczyptą soli i kakao, a następnie nie przerywając mieszania powoli wlewamy płynną gorzką czekoladę. Ubijamy do momentu, aż masa stanie się jednolita.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, pamiętając by pod koniec co jakiś czas dosypywać cukier i miksować tak długo, by mieć pewność, że kryształki cukru zdążyły się rozpuścić.
Przesianą mąkę delikatnie łączymy z pianą, a następnie z masą czekoladową. Przygotowane w ten sposób ciasto przekładamy do 24 cm tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, pod koniec pieczenia w tort należy wbić drewniany patyczek i sprawdzić, czy nie zostało na nim klejące ciasto.
Ciasto wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na dwie równe części. W niewielkim garnuszku doprowadzamy do wrzenia konfiturę morelową i 30 ml wody, jeżeli marmolada nie jest jednolita warto wcześniej przetrzeć ją przez sitko.
Powstałym nadzieniem smarujemy spód ciasta, przykrywamy do drugą częścią, a także pokrywamy nim wierzch i boki całego tortu. Następnie tort wkładamy do lodówki.
W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy pokruszone czekolady i dokładnie mieszamy na małym ogniu. Czekamy chwilę, aż polewa nieco przestygnie i polewamy nią tort (wierz + boki) wyciągnięty z lodówki.
Zobacz także:
- Desery bez pieczenia z jadłospisu Ewy Chodakowskiej — praliny sezamowe, migdałowo-daktylowe, kokosowo-czekoladowe
- Desery w pucharkach - pomysły, kalorie i wartości odżywcze, desery z truskawkami, desery z galaretką, tiramisu w pucharku
- Desery z mascarpone - czym jest mascarpone, tiramisu, karmelowy deser z serkiem mascarpone