Trwa ładowanie...

Tort Sachera - historia, kalorie i wartości odżywcze, przepis

 Paula Jakubasik
08.12.2021 16:37
Tort Sachera to jeden z najpopularniejszych czekoladowych tortów.
Tort Sachera to jeden z najpopularniejszych czekoladowych tortów. (adobestock)

Tort Sachera to jeden z najpopularniejszych tortów czekoladowych, oblanych polewą z czekolady i przełożonych konfiturą morelową. Tort Sachera powstał w XIX wieku i od tamtej pory nikt nie zdradził oryginalnego przepisu na ten słynny deser. Ile kalorii ma tort Sachera i jak przygotować ciasto najbardziej zbliżone do oryginału?

spis treści

1. Co to jest tort Sachera?

Tort Sachera (Sachertorte) to tort czekoladowy autorstwa Franza Sachera, powstał w XIX wieku w Wiedniu. Historia tortu Sachera wywodzi się z 1832 roku, kiedy młodszy kucharz otrzymał polecenie, by przygotować nowy deser dla księcia i jego gości.

Musiał podjąć się tego wyzwania, pomimo nieobecności szefa kuchni. To właśnie wtedy przygotował przepis na tort o intensywnie czekoladowym smaku, oblany polewą i przekładany konfiturą morelową.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Do tej pory tort Sachera bywa określany mianem króla deserów i wiele osób uznaje spróbowanie tego deseru za punkt obowiązkowy wycieczki do Wiednia.

Syn Franza Sachera o imieniu Eduard w 1876 roku postawił hotel nazywany swoim nazwiskiem. W latach 1953-1962 roku uczestniczył w procesach sądowych z cukiernią Demel o prawo do używania nazwy "tort Sachera".

Dopiero po dziewięciu latach sąd przyznał wyłączność nazwy dla hotelu Sacher, do tej pory oryginalny przepis na deser jest jedną z najlepiej strzeżonych tajemnic. Hotel ujawnił jedynie składniki, które pozwalają na przygotowanie tego słynnego deseru, bez podanych proporcji.

100 gramów tortu Sachera zawiera:

  • wartość energetyczna - 389 kcal,
  • tłuszcz - 19 g,
  • kwasy tłuszczowe nasycone - 7,40 g,
  • węglowodany - 51 g,
  • w tym cukry - 33 g,
  • błonnik - 2,5 g,
  • białko - 5,4 g.

2. Przepis na tort Sachera

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • 135 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 15 g cukru,
  • 20 g kakao,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g konfitury morelowej,
  • szczypta soli.

Składniki na czekoladową polewę:

  • 125 g gorzkiej czekolady,
  • 125 g mlecznej czekolady,
  • 160 g śmietany 36%.

Sposób przygotowania:

Gorzką czekoladę (100 gramów) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż przestygnie. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek, masło w temperaturze pokojowej ucieramy w mikserze, stopniowo dodając po żółtku.

Na koniec masę łączymy ze szczyptą soli i kakao, a następnie nie przerywając mieszania powoli wlewamy płynną gorzką czekoladę. Ubijamy do momentu, aż masa stanie się jednolita.

W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, pamiętając by pod koniec co jakiś czas dosypywać cukier i miksować tak długo, by mieć pewność, że kryształki cukru zdążyły się rozpuścić.

Przesianą mąkę delikatnie łączymy z pianą, a następnie z masą czekoladową. Przygotowane w ten sposób ciasto przekładamy do 24 cm tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, pod koniec pieczenia w tort należy wbić drewniany patyczek i sprawdzić, czy nie zostało na nim klejące ciasto.

Ciasto wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na dwie równe części. W niewielkim garnuszku doprowadzamy do wrzenia konfiturę morelową i 30 ml wody, jeżeli marmolada nie jest jednolita warto wcześniej przetrzeć ją przez sitko.

Powstałym nadzieniem smarujemy spód ciasta, przykrywamy do drugą częścią, a także pokrywamy nim wierzch i boki całego tortu. Następnie tort wkładamy do lodówki.

W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy pokruszone czekolady i dokładnie mieszamy na małym ogniu. Czekamy chwilę, aż polewa nieco przestygnie i polewamy nią tort (wierz + boki) wyciągnięty z lodówki.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze