Tortellini - kalorie i wartości odżywcze, przepis, rodzaje farszu
Tortellini to włoskie pierożki, przygotowywane na bazie ciasta makaronowego. Swoim kształtem przypominają nieco polskie uszka, a historia ich narodzin przyczyniła się do powstania wielu legend. Przepis na tortellini jest regulowany co do jednego ziarenka pieprzu przez Izbę Przemysłowo-Handlową w Bolonii. Jak przygotować idealne ciasto na te niewielkie pierożki i z czym je podawać?
1. Czym jest tortellini?
Tortellini to pierożki, choć bardziej zasadne byłoby opisanie ich jako nadziewanego makaronu. Robi się je bowiem z makaronowego ciasta, a następnie nadziewa wybranym farszem. Tortellini pochodzi z Emilii-Romanii – regionu północnych Włoch, który obejmuje obszar od San Marino w stronę Mediolanu i niemalże po Genuę.
W skład ciasta na tortellini wchodzi mąką, jajka, sól oraz woda. Jest to więc bardzo proste do przygotowania danie, które Włosi często jedzą w ramach pierwszego dania.
W Polsce pierożki te są popularne szczególnie w restauracjach, można je także kupić w sklepach w gotowej formie. Ze względu na swój rozmiar, Polacy robią domowe tortellini (podobnie jak usza) jedynie “od święta”.
Ciekawostka
Bardzo podobne do tortellini są także pierożki cappelletti. Ich przygotowanie jest praktycznie takie samo, jednak różnią się one sposobem wywinięcia ciasta przed ugotowaniem. Włosi perfekcyjnie odróżniają tortellini od cappelletti, jednak mieszkańcy innych krajów mogą mieć z tym problem.
2. Kalorie i wartości odżywcze w tortellini
Kaloryczność pierożków zależy od użytych składników na farsz. Standardowo w 100 gramach ciasta na tortellini znajduje się 320 kalorii, w tym:
- 11 g białka
- 5.3 g tłuszczu
- 58,5 g węglowodanów
Kaloryczność pierożków zmniesza się po ugotowaniu. Gotowe tortellini z nadzieniem szpinakowo-serowym będą mieć ok. 170 kalorii w 100g, w tym:
- 6 g białka
- 4.3 g tłuszczu
- 26 g węglowodanów
- Witamina B1 (tiamina): 0.187 mg
- Witamina B2 (ryboflawina): 0.294 mg
- Witamina B3 (niacyna):1.497 mg
- Witamina B6: 0.082 mg
- Witamina B9 (kwas foliowy): 0.076 mcg
- Witamina C: 0.8 mg
- Witamina E: 0.72 mg
- Witamina K0.044 mg
3. Farsz do tortellini
Tortellini najczęściej nadziewa się mięsem oraz serem – najczęściej parmezanem, ricottą lub mozarellą. Bardzo często można spotkać także farsz grzybowy lub szpinakowo-serowy, a także przygotowany na bazie wędlin. Po ugotowaniu polewa się je sosem. Bardzo często dodatkowo posypuje się je startym parmezanem lub serem peccorino.
4. Jak podawać tortellini?
Pierożki tortellini podaje się najczęściej w niewielkiej ilości bulionu, zwykle wołowego lub drobiowego. Popularne jest także polewanie ich sosem, który koniecznie musi pasować do nadzienia. Najczęściej używa się do tego sosu bolońskiego, neapolitańskiego lub śmietanowo-serowego.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
5. Przepis na ciasto na tortellini
Do przygotowania ciasta na tortellini potrzebne będzie:
- 300 g mąki pszennej
- ok. 200 ml ciepłej wody
- odrobina oliwy z oliwek
- jedno jajko
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy przez sitko, a następnie robimy w niej wgłębienie, do której wsypujemy sól, wbijamy jajko i wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Następnie wlewamy odrobinę wody i zaczynamy mieszać całość, aż cała mąka będzie połączona z płynną masą. Następnie ugniatamy ciasto przez kilka minut i zawijamy je w folię spożywczą na ok. 20-30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na blacie obsypanym mąką i wykrawamy kwadraty. Nakładamy na każdy z nich po łyżeczce lub łyżce farszu. Następnie zawijamy ciasto wzdłuż przekątnej i łączymy powstałe w ten sposób ostre rogi.
Tak przygotowane pierożki gotujemy w mocno osolonej wodzie kilka minut, aż wypłynął na powierzchnię.
6. Narodziny tortellini
Historia powstania tortellini przyczyniła się do powstania wielu legend. Najpopularniejszą z nich jest teoria, że kształt pierożków zainspirowany jest kształtem pępka i nawiązuje do Lucrezii Borgio. Inna teoria mówi o wpływie mitologii rzymskiej i o tym, że tortellini odwzorowują kształt pępka samej Wenus.
Jeszcze inna teoria powstania pierożków tortellini mówi o tym, że ich kształt nawiązuje do skorupy żółwia.