Trzy największe "trucizny" w jedzeniu. Polacy nie mogą się bez nich obyć

Plaga nadciśnienia i chorób układu krążenia, rosnąca liczba coraz młodszych pacjentów ze zdiagnozowanym rakiem jelita grubego i lawinowy wzrost nadwagi i otyłości wśród Polaków. To najgroźniejsze konsekwencje diety, którą uwielbiamy – słodkiej, słonej i tłustej.

Żywność wysokoprzetworzona odpowiada za epidemię otyłości i chorób metabolicznychŻywność wysokoprzetworzona odpowiada za epidemię otyłości i chorób metabolicznych
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Takie jedzenie smakuje najlepiej

Która dieta jednocześnie zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, a nawet nowotworów? Mowa o tzw. zachodnim modelu żywienia. To dieta bazująca na żywności wysokoprzetworzonej (ang. ultraprocessed food, UPF).

Tymczasem najnowsze dane Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego wskazują, że pierwsze miejsce wśród zabójców Polaków zajmują właśnie choroby serca – aż 23 proc. wśród wszystkich zgonów w Polsce, trzecie to choroby układu krążenia, naczyń mózgowych, kolejne miażdżyca, a miejsca siódme, ósme i dziewiąte - zajmują kolejno nowotwory złośliwe jelit, cukrzyca, marskość i inne choroby wątroby.

Badania wskazują, że w krajach europejskich przetworzone, śmieciowe jedzenie stanowi 25-50 proc. dziennego spożycia kalorycznego. Kombinacja sztucznych dodatków smakowych, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, cukru oraz soli sprawia, że - jak twierdzą naukowcy - taka żywność jest wyjątkowo smaczna. Nie można się jej oprzeć i przejmuje kontrolę nad układem nagrody w mózgu. Takie rewelacje przyniosło jedno z badań, które ukazało się na łamach "Cell Metabolism".

Co się stanie, jeśli będziemy jeść więcej niż 5 g soli dziennie?

Żywność UPF przyczynia się do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy, miażdżycy czy nowotworów
Żywność UPF przyczynia się do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy, miażdżycy czy nowotworów © Pixabay

Co gorsza, nawet jeśli nie sięgamy po produkty, które musiały przejść przez skomplikowane pod względem technologicznym procesy, to wciąż dieta statystycznego Polaka w dużej mierze bazuje na czerwonym mięsie z dużą ilością kwasów tłuszczowych nasyconych, a także soli i cukrze.

Sól. Biała śmierć w solniczce

Jedno z najnowszych badań obserwacyjnych opublikowane w "Journal of the American College of Cardiology" opierało się na obserwacji przez niemal 12 lat 176 570 dorosłych z brytyjskiego Biobanku. Wykazano, że niezależnie od wcześniejszej diety, czy wcześniej zdiagnozowanych chorób, niższe spożycie soli drastycznie zmniejsza ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych.

Inne badania wskazują, że z kolei wysokie spożycie soli może zwiększać ryzyko kamicy nerek, nowotworów oraz osteoporozy.

Jak podkreśla prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek, na internetowej stronie NCEZ - "gdyby w Polsce w ciągu 20 lat zmniejszyło się spożycie soli do pięciu gramów na dobę, to mogłoby to przyczynić się do redukcji udarów mózgu o 23 proc., choroby niedokrwiennej o 15 proc. oraz zgonów ogółem o 2,3 proc.".

Tymczasem okazuje się, że Polacy rekomendowane przez WHO normy mogą przekraczać nawet dwukrotnie.

- Jedną z głównych chorób kardiologicznych, dotyczącą aż jednej trzeciej Polaków jest nadciśnienie tętnicze. Tymczasem jednym z czynników ryzyka rozwoju nadciśnienia jest właśnie zbyt wysokie spożycie soli – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie kardiolog dr n. med. Ewa Uścińska, dodając, że Polaków szczególnie kuszą potrawy słone czy ostre i nie uświadamiają sobie, jakie ilości soli znajdują się w codziennie spożywanych produktach.

Tego samego zdania jest prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii.

- By nie przekroczyć spożycia soli, jakie zaleca WHO oraz towarzystwa naukowe, solniczkę z domu należałoby wyrzucić na dobre. Do tego nie tylko nie należy dosalać żadnych potraw, ale również trzeba wyeliminować z diety produkty solone – mówi ekspert w rozmowie z WP abcZdrowie.

- Historycznie sól wykorzystywano do konserwowania żywności, w tym do zapobiegania psucia się czy ukrycia smaku już psującego się mięsa. Dziś mamy lodówki i zamrażarki, a soli nie potrzebujemy, stosujemy ją przez zgubny nawyk - dodaje.

Cukier. Kosztowna słodycz

WHO ma również jasne rekomendacje dotyczące cukru – dziennie powinniśmy spożywać maksymalnie niewiele ponad 11 łyżeczek, także pochodzącego z naturalnych źródeł, takich jak soki czy owoce. Szczególnie groźny jest tzw. cukier wolny, dodawany przez producentów do żywności.

Zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy i zaburzeń lipidowych, a także raka jelita grubego oraz trzustki. Metaanaliza aż 11 badań wykazała, że wysokie spożycie napojów słodzonych cukrem zwiększa ryzyko cukrzycy o 26 proc. Nawet trzykrotnie może zwiększać ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych.

- Cukry wolne są błyskawicznie wchłaniane w naszym organizmie i powodują duży wyrzut insuliny. Jeżeli następuje to często, organizm przestaje właściwie na nią reagować. Mówimy wówczas o oporności tkanek na działanie insuliny. To pierwszy krok do cukrzycy typu 2 – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdrowiu Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny.

- Badania wskazują, że coraz młodsze osoby chorują na cukrzycę dietozależną. Kiedy uczyłam się o tej chorobie, mówiono nam, że dotyczy ona osób po 50. roku życia i starszych. Teraz coraz częściej u nastolatków pojawia się insulinooporność, a także cukrzyca idąca w parze z nadmierną masą ciała. To konsekwencja zachodniego modelu diety bogatej m.in. we wspomniane wolne cukry oraz dużej ilości tłuszczów odzwierzęcych – tłumaczy ekspertka.

Uwaga na tłuszcz. Ten prowadzi do miażdżycy

Na fali popularności diet ketogenicznych o tłuszczu mówi się coraz częściej w samych superlatywach. To może być pułapka – nie wszystkie tłuszcze tak samo wpływają na zdrowie. Udowodniono, że negatywne oddziaływanie wykazują kwasy tłuszczowe nasycone, które są obecne w produktach odzwierzęcych, a także izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą znajdować się w produktach przetworzonych, takich jak margaryny twarde, tłuszcz cukierniczy czy fast food smażony na tzw. fryturach.

Jedzone regularnie podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko miażdżycy, są źródłem problemów z układem krwionośnym, zwiększają krzepliwość krwi i przyczyniają się do nadciśnienia.

W przypadku mięsa, dodatkowym czynnikiem ryzyka jest obróbka termiczna, proces przetworzenia mięsa, a także nadmiarowa ilość hemu żelaza w mięsie czerwonym, który może uszkadzać śluzówkę jelita grubego. Te czynniki wpływają także na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory trzustki oraz jelita grubego.

- Analizując dane ogólnoświatowe, The Global Burden of Disease Project oszacował, że rocznie 34 tys. przypadków śmierci z powodu nowotworów może być spowodowane nadmierną konsumpcją przetworzonych produktów mięsnych - podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie technolog żywności mgr inż. Joanna Mulik-Buczma z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

- Natomiast łączny skutek spożywania mięsa czerwonego i przetworów mięsnych jest szacowany na ok. 50 tys. zgonów rocznie na całym świecie – dodaje ekspertka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka