Trwa ładowanie...

Trzy produkty, które kocha mózg. "Powodują, że działa sprawniej”

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 07.01.2024 09:31
Ryby to doskonały pokarm dla mózgu. Dr Karolina Karabin poleca włączyć do diety
Ryby to doskonały pokarm dla mózgu. Dr Karolina Karabin poleca włączyć do diety (Getty Images / Instagram)

Mózg to jeden z najważniejszych organów organizmu. Dlatego tak ważne jest, by zapewnić mu odpowiednie paliwo do pracy. Biolog medyczny i diagnosta laboratoryjny wskazuje trzy produkty, które warto włączyć do diety w trosce o zdrowie tego narządu.

spis treści

1. Wspierają pamięć i koncentrację

Pierwszym produktem, który ekspertka zaleca, by dodać do diety, są orzechy.

"Zawierają bardzo dużo błonnika, magnezu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pamięć i koncentracja" - wskazała dr n. med. Karolina Karabin, biolog medyczny i diagnosta laboratoryjny.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Orzechy są również świetnym źródłem białka, a szczególnie jeden rodzaj może świetnie wpływać na pamięć. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wykazali, że osoby, które spożywają więcej orzechów włoskich, mają lepsze wyniki w testach poznawczych.

Dzięki zawartości dobrych kwasów tłuszczowych orzechy pozytywnie wpływają również na układ krążenia, ponieważ badacze wiążą je z właściwościami, takimi jak obniżenie ciśnienia krwi.

2. Chronią układ nerwowy

Drugim produktem są owoce jagodowe. "Są bogactwem polifenoli i innych antyoksydantów, które chronią twój układ nerwowy przed stresem oksydacyjnym" - podkreśliła dr Karabin.

Jagody są także cennym źródłem flawonoidów, czyli naturalnych pigmentów, którym zawdzięczają jaskrawe barwy. One również poprawiają pamięć, co potwierdzają wyniki badań naukowych.

Eksperci z Harvard Brigham and Women's Hospital dowiedli, że kobiety, które spożywają co najmniej dwie porcje truskawek i jagód tygodniowo, opóźniają proces pogorszenia pamięci nawet o 2,5 roku.

3. Opóźniają starzenie się mózgu

"Po trzecie, ryby morskie, takie jak śledź, sardynka, łosoś czy makrela są bogactwem wielonienasyconych kwasów omega 3, które powodują, że twój mózg działa sprawniej i starzeje się wolniej" - zachwala diagnosta laboratoryjny.

Nienasycone tłuszcze eksperci wiążą także z niższym poziome beta-amyloidu we krwi, czyli białka, które lekarze znajdują w mózgach osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Każdy człowiek powinien sięgać po ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.

Jeśli zaś nie przepadamy za rybami, warto rozważyć rozmowę z lekarzem o suplementacji kwasów omega-3 lub włączenie do jadłospisu innych źródeł cennych tłuszczów, jak siemię lniane lub awokado.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze