Trwa ładowanie...

Tusza - definicja, rodzaje, pomysły na wykorzystanie

 Kinga Olchowy
18.04.2024 16:52
Tusza jest częścią zwierzęcia, zazwyczaj po wypatroszeniu
Tusza jest częścią zwierzęcia, zazwyczaj po wypatroszeniu (AdobeStock)

Tusza jest częścią zwierzęcia, zazwyczaj po wypatroszeniu. Może być to mięso drobiowe, wołowe, a także mięso z ryb. Jak wykorzystać tuszę podczas przygotowywania potraw i do czego ją wykorzystać?

spis treści

1. Co to jest tusza?

Tusza oznacza cały korpus ubitego i wypatroszonego zwierzęcia. Może być ze skórą lub bez. Wyróżnia się tusze całkowite, ćwierćtusze oraz półtusze. Dzieli się je ze względu na klasę jakościową od 1 do 3. Taką klasę oznacza się często na mięsie poprzez wypalenie lub przy użyciu nieszkodliwej dla zdrowia farby.

2. Z czego może być tusza?

Tusze można podzielić ze względu na rodzaj i poszczególne elementy. Można wyróżnić tuszę pełnomięsną, mięsną i małomięsną (z przewagą tłuszczu).

Wśród półtusz wyróżnia się:

Zobacz film: "Stek z drukarki 3D. To ewenement na światową skalę!"
  • półtusze typu słoninowego
  • półtusze typu mięsnego
  • półtusze typu mięsno-słoninowego.

Tusze dzieli się także ze względu na tzw. części kulinarne (np. rostbef, schab, polędwica, golonka, łopatka, karkówka).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Jak wykorzystać tuszę zwierzęcą?

Tuszę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdza się do gotowania, smażenia i pieczenia w piekarniku. Są doskonałą bazą dań obiadowych lub sałatek, a także sosów, pasztetów i wszelkich dodatków.

Tuszę można kupować w całości lub już podzieloną na określone części.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze