Twoja wątroba je pokocha. Pięć owoców, które podkręcą jej pracę i pomogą się zregenerować
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka, który jest niezbędny do codziennego funkcjonowania i pełni wiele ważnych ról. Warto zadbać o stan organu i wspomagać jego pracę, okazuje się, że jednym ze skutecznych sposobów jest spożywanie konkretnych gatunków owoców. Jakie owoce mają korzystny wpływ na wątrobę?
W tym artykule:
Funkcje wątroby
Wątroba jest położona po prawej stronie jamy brzusznej, poniżej przepony. Składa się z dwóch płatów zbudowanych z naczyń krwionośnych, kanalików żółciowych oraz hepatocytów. Do narządu trafia krew odprowadzana z serca, substancje odżywcze i toksyny, które ulegają rozłożeniu i wydaleniu z organizmu.
Wątroba produkuje żółć, która jest przenoszona do jelita cienkiego w celu pochłonięcia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E, D i K). Jednocześnie organ kumuluje energię, składniki odżywcze, uczestniczy w metabolizmie hormonów tarczycy i ma wpływ na funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej.
Jakie owoce wspierają funkcjonowanie wątroby?
Wątroba sama się regeneruje, ale wiele czynników utrudnia to zadanie i negatywnie wpływ na jej stan, wśród nich wymienia się na przykład nadużywanie alkoholu czy niezdrową, obfitującą w tłuszcze dietę. W celu zapobiegania chorobom wątroby warto częściej sięgać po kilka gatunków owoców, które wspierają pracę narządu.
Winogrona i sok winogronowy wykazują właściwości przeciwzapalne i mają wpływ na zwiększenie ilości antyoksydantów w organizmie. Jednocześnie testy na zwierzętach potwierdziły, że spożywanie ekstraktu z winogron przez 3 miesiące zmniejsza dolegliwości związane z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
Czarne jagody to cenne źródło antocyjanów, które poza wpływem na kolor owoców, działają przeciwzapalnie i chronią narząd przed negatywnym wpływem stresu oksydacyjnego. Badania na szczurach udowodniły również, że jagody chronią przed zwłóknieniem wątroby.
Grejpfrut zawiera naringinę, czyli glikozyd flawonoidowy, który w organizmie zmienia się w naringeninę. To on nadaje owocu charakterystyczną goryczkę i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przeciwdziała utlenianiu złego cholesterolu LDL i odkładaniu się blaszek miażdżycowych, jednocześnie wspiera funkcjonowanie serca i układu krwionośnego.
Opuncja figowa zmniejsza objawy zatrucia alkoholowego, co potwierdziły badania z 2004 roku. Owoc spożyty następnego dnia po zakrapianej imprezie niweluje suchość w ustach, mdłości i zwiększa apetyt, a także chroni wątrobę przed wpływem toksyn.
Żurawina ogranicza działanie wolnych rodników i toksycznych substancji. Badania opublikowane w czasopiśmie International Journal of Food Sciences and Nutrition wykazały, że żurawina może być traktowana jako środek pomocniczy w leczeniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.