Trwa ładowanie...

W latach 70-tych kosztowały 2 dolary. Dziś są w cenie kawalerki

 Aleksandra Zaborowska
05.09.2024 12:59
260 tys. złotych za kilogram. Jakie właściwości mają najdroższe grzyby świata?
260 tys. złotych za kilogram. Jakie właściwości mają najdroższe grzyby świata? (Getty Images)

Wielu osobom wydaje się, że najdroższymi i najbardziej ekskluzywnymi grzybami są trufle. Okazuje się jednak, że istnieje znacznie bardziej kosztowna odmiana, której zbieranie stanowi prawdziwe wyzwanie. Za kilogram tych grzybów można by kupić mieszkanie.

spis treści

1. Yartsa gunbu – co to za grzyby?

Odmiana grzybów yartsa gunbu nazywana jest także kordycepsem chińskim lub maczużnikiem chińskim. Występują wyłącznie w wyższych regionach Himalajów, do których można dotrzeć wyłącznie ze sprzętem wspinaczkowym, bo mowa o wysokościach pomiędzy 3000 a 5000 m n.p.m.

Co więcej, grzyby te rozrastają się w niezwykły sposób: wyrastają prosto z owadów ćmy, pasożytując na ich larwach. To właśnie dlatego nazywane są "grzybami zombie".

Najbardziej fascynująca jest jednak ich cena, która sięga bajońskich sum 260 tys. zł. za kilogram - choć jeszcze w latach 70-tych grzyby te kosztowały nawet od 2 do 4 dolarów za uncję. Na ich cenę wpływa jednak rosnąca popularność, przez co stają się coraz trudniej dostępne. Ponadto, maczużniki chińskie rosną jedynie przy ściśle określonej wilgotności i temperaturze, na co ma ogromny wpływ globalne ocieplenie.

Zobacz film: "Właściwości Kimchi"

Niestety, lokalna społeczność (głównie Nepalu) zajmująca się zbieraniem grzybów yartsa gunbu otrzymuje zaledwie promil od finalnej ceny, którą płacą za grzyby klienci w krajach zachodnich.

2. Właściwości grzybów yartsa gunbu

Grzybom yartsa gunbu przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości. Mają one wspierać rozwój mózgu i funkcje poznawcze, działać przeciwzapalnie i immunostymulująco. Ponadto, grzyby te od stuleci znane są w medycynie chińskiej jako "tybetańska viagra" lub "himajalska viagra", a więc specyfik na potencję.

Kordyceps chiński posiada także właściwości antyoksydacyjne, a więc spowalnia procesy starzenia się organizmu i przeciwdziała wolnym rodnikom. Przypisuje się mu też zdolność regulowania poziomu cukru we krwi, właściwości pobudzające i wzmacniające funkcjonowanie układu odpornościowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze