Tych grzybów nie wolno suszyć. Polacy popełniają błąd

Pierwsze przymrozki i coraz krótsze, a przy tym chłodniejsze dni sprawiają, że amatorzy powoli żegnają sezon grzybobrania. Przyszła pora na robienie zapasów, ale początkujący grzybiarze mogą popełnić kardynalny błąd. Są bowiem takie leśne skarby, które lepiej zjeść od razu.

Pozbawione smaku lub wręcz trujące. Te grzyby kompletnie nie nadają się do suszeniaPozbawione smaku lub wręcz trujące. Te grzyby kompletnie nie nadają się do suszenia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Lepiej sobie daruj. Których grzybów nie suszymy?

Każdy zaprawiony w bojach amator grzybobrania wie, że grzyby przeznaczone do suszenia nie powinny być myte. Należy delikatnie je oczyścić z kurzu, ziemi czy resztek igliwia, na przykład miękką szczoteczką.

Woda, a zwłaszcza intensywnie spłukiwanie czy moczenie sprawia, że grzyb nie tylko traci swój aromat, ale przede wszystkim jest bardzo trudny do ususzenia. Najczęściej zatem proces wydłuża się w czasie, a co gorsza wilgoć sprzyja namnażaniu się pleśni.

Te z kolei mogą produkować groźne toksyny, tzw. mykotoksyny, które wywołują alergie, nasilają astmę, sprzyjają rozwojowi grzybicy, mogą odpowiadać za rozwój chorób układu pokarmowego, oddechowego czy nawet nerwowego.

Nie zbieraj grzybów do plastikowej torebki

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia
Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia © Pixabay

Są również takie gatunki grzybów, które tracą swoje walory. Nie warto ich suszyć, najlepiej zjeść je od razu. Należą do nich grzyby blaszkowe, które najsmaczniejsze są w postaci świeżej, po usmażeniu. Choć niektórzy suszą kanie, by dodawać je jako przyprawę do innych dań, to wraz z gołąbkami, opieńkami i gąskami czy kurkami nieszczególnie się do tego nadają. Kurki dodatkowo mają tendencję do gorzknienia, mogą więc zepsuć smak potrawy.

Uważa się również, że do suszenia nie nadają się maślaki. W ich przypadku na pewno trzeba pamiętać o tym, by przed przystąpieniem do suszenia zdjąć skórkę z kapelusza. Uznaje się bowiem, że jest ciężkostrawna i może spowodować problemy trawienne u wrażliwych osób.

Suszenie grzybów. Musisz to wiedzieć

Grzyby można z powodzeniem także mrozić, choć to suszenie sprawia, że nie tracą swoich walorów smakowych przez długi czas. Najlepiej do tego nadają się te grzyby, które uznawane są za najbardziej aromatyczne, ale też najsmaczniejsze: prawdziwki, podgrzybki, koźlarze czy rydze.

Warto szukać egzemplarzy zdrowych, młodych i oczywiście nierobaczywych. Każdy grzyb należy dokładnie oczyścić za pomocą pędzelka czy szczoteczki, można także dla pewności przecierać okazy miękką ściereczką.

Jak suszyć grzyby? Wielu Polaków, tak jak nasze babcie, praktykuje rozwieszanie grzybów na sznurkach nad kaloryferem - niestety to nie jest dobre rozwiązanie. Również może sprzyjać rozwojowi pleśni, a co więcej sprawiać, że grzyby tracą swój aromat. Dużo lepszym sposobem jest suszenie w niskiej temperaturze na blasze piekarnika lub w specjalnych suszarkach do grzybów. Po ususzeniu leśne skarby należy przechowywać w szklanych, szczelnych pojemnikach bez dostępu do światła. Dzięki temu dłużej zachowają zapach i smak.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka