"Potrafią napsuć krwi grzybiarzom". Lasy Państwowe obalają groźny mit

Na grupach zrzeszających miłośników leśnych skarbów w mediach społecznościowych coraz częściej publikowane są zdjęcia pełnych po brzegi koszyków. Lasy Państwowe przypominają jednak, że grzyby są wielkim przysmakiem nie tylko dla ludzi.

Sezon na grzyby trwa nawet do końca październikaSezon na grzyby trwa nawet do końca października
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Wysyp grzybów. Wielki przysmak nie tylko dla ludzi

Pierwsze kurki i maślaki oraz podgrzybki czy kanie pojawiały się już w czerwcu, borowiki – w lipcu, podobnie jak koźlarze czy gąski.

Od połowy sierpnia można z powodzeniem szukać także rydzów. Najczęściej jednak pełnia tworzenia owocnika wśród najpopularniejszych w Polsce gatunków przypada na wrzesień, niekiedy także październik. Wtedy też są większe szanse na to, że trafi nam się nie tylko dorodny, ale przede wszystkim zdrowy okaz.

"Ileż to razy spotykamy na swojej drodze dorodnego, pięknego jak z obrazka borowika, a gdy już się po niego schylimy, okazuje się, że on się 'rusza'. Tętni w nim życie. Okazuje się bowiem, że amatorów leśnych grzybów jest więcej, znacznie więcej" – zwracają uwagę w poście opublikowanym na Facebooku autorzy profilu Lasy Państwowe.

Sanepid ostrzega. Muchomor podobny do pieczarki

W polskich lasach coraz więcej grzybów
W polskich lasach coraz więcej grzybów © Pixabay

Czerwie, czyli larwy muchówek, jak zwracają uwagę autorzy postu, najczęściej pojawiają się na grzybach wczesnych. W okresie czerwca i lipca bowiem owady się rozmnażają, choć "przy sprzyjających warunkach muchówki potrafią napsuć krwi grzybiarzom nawet podczas październikowych zbiorów".

Smakoszami grzybów są też żuki i drobne leśne ssaki – myszy oraz ryjówki, a także ślimaki. Ślady ich żerowania można dostrzec gołym okiem. Grzyby są także pożywieniem dla większych zwierząt – saren, jeleni, dzików czy borsuków – jednak po ich uczcie niewiele zostaje.

Groźny mit. Nie zbieraj pod żadnym pozorem

Przy okazji przytoczenia tej ciekawostki Lasy Państwowe przypominają również wciąż żywy mit, który pokutuje zwłaszcza wśród starszych pokoleń grzybiarzy. Niektórzy bowiem są przekonani, że grzyb robaczywy czy ze śladami konsumpcji ślimaków lub innych zwierząt, to gwarancja tego, że nie jest trujący. Nie jest to prawda.

Np. ślimaki bez problemu mogą żywić się gatunkami niejadalnymi, bo są odporne na toksyny, także owady oraz ssaki mają zupełnie inną tolerancję na trucizny znajdujące się w grzybach niż człowiek.

"Okazuje się jednak, że co szkodzi człowiekowi, wcale nie musi być szkodliwe dla niektórych gatunków owadów czy innych ssaków. A swoich kulinarnych amatorów mają nawet muchomory sromotnikowe" – czytamy.

Warto weryfikować także inne mity dotyczące grzybów trujących – np. takie, że trujące można rozpoznać po przykrym zapachu czy gorzkim smaku lub, że wszystkie niejadalne grzyby sinieją po przekrojeniu nożem.

Należy pamiętać, że zbieramy wyłącznie takie gatunki, które są nam dobrze znane.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka