Tych olejów roślinnych lepiej nie używać do gotowania. Mogą być niebezpieczne
Cztery oleje spożywcze podczas podgrzewania uwalniają toksyczne dla organizmu związki chemiczne - ostrzegają naukowcy. Lepiej nie używać ich do smażenia potraw.
1. Oleje roślinne "na ciepło" niebezpieczne dla zdrowia
Badania naukowe sugerują, że gotowanie z użyciem niektórych olejów roślinnych może być bardziej niebezpieczne, niż używanie tłuszczów nasyconych, takich jak masło czy smalec.
Przy podgrzaniu olej kukurydziany, słonecznikowy, palmowy i sojowy uwalniają niebezpieczne dla organizmu związki chemiczne - aldehydy, powiązane z rozwojem różnych nowotworów.
Toksyczne związki mogą sprzyjać utlenianiu aldehydu retinowego, przekształcając go w kwas retinowy. To może z kolei prowadzić do wzrostu i przeżycia komórek rakowych.
2. Oliwa i masło lepsze niż olej słonecznikowy?
Olej słonecznikowy jest bogaty w tłuszcze wielonienasycone, które pod wpływem ciepła rozkładają się na groźne dla zdrowia aldehydy.
Naukowcy z DeMonfort University odkryli, że posiłki smażone na olejach roślinnych zawierały 200 razy więcej aldehydów niż dzienna ilość zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Co ciekawe, badanie wykazało, że gotowanie z użyciem oliwy z oliwek, smalcu i masła wytwarzało znacznie mniejsze ilości aldehydów.
Warto jednak pamiętać, że eksperci od zdrowia konsekwentnie odradzają regularne spożywanie tłuszczów nasyconych, które wiążą się bezpośrednio z wysokim poziomem cholesterolu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl