Tych owoców nie musisz się obawiać. Wątroba je kocha
Jest jednym z największych organów, a przy tym jednym z dwóch głównych filtrów w naszym organizmie. Pełni szereg funkcji, a jeśli o nią dbamy, to sama potrafi się zregenerować. Jak wspomóc wątrobę? Włączając do diety owoce, których dobroczynny wpływ potwierdza nauka.
1. Nie tylko alkohol. Tak niszczysz wątrobę
Wątroba odpowiada za neutralizowanie toksyn pochodzących z leków, alkoholu czy innych używek, jak papierosy, ale też konserwantów z żywności czy środków ochrony roślin. Przekształca toksyczny amoniak w mocznik, produkuje żółć nieodzowną w procesie trawienia tłuszczów, przekształca węglowodany i magazynuje witaminy oraz minerały. Wreszcie bierze też udział w procesach immunologicznych.
Niestety współczesny styl życia ma negatywny wpływ na ten organ. Do najbardziej szkodzących wątrobie czynników należą:
- wspomniane już używki jak alkohol czy papierosy,
- otyłość i znaczna nadwaga,
- dieta obfitująca w tłuszcz i żywność wysokoprzetworzoną.
Ograniczenie tłuszczów trans i tłuszczów odzwierzęcych, cukrów prostych i produktów przetworzonych na rzecz świeżych warzyw i owoców, chudych mięs i nienasyconych kwasów tłuszczowych to podstawa diety wątrobowej. W trosce o ten narząd warto też częściej sięgać po owoce.
2. 5 owoców, które wątroba pokocha
Choć są źródłem fruktozy, węglowodanów prostych, to w rzeczywistości mogą się wątrobie przysłużyć.
2.1. Grejpfrut
Niskokaloryczny, zawierający niewielką ilość węglowodanów, a przy tym bogaty w silny przeciwutleniacz – witaminę C. To jeden z najlepszych owoców dla wątroby.
Badanie opublikowane w "European Journal of Nutrition" wykazało, że obecna w owocu naryngenina może aktywować substancje odpowiadające za rozkład kwasów tłuszczowych w organizmie. Dzięki temu może zapobiegać stłuszczeniu wątroby.
2.2. Czarne jagody
To źródło silnych antyoksydantów – antocyjanów, które odpowiadają za intensywny kolor jagód. Jedno z badań przeprowadzone w National Center for Biotechnology w Maryland wykazało, że to właśnie antocyjany spowalniają rozwój zmian chorobowych, zwłóknienia i tkanki bliznowatej w wątrobie.
2.3. Żurawina
Badanie, które odbyło się w The National Center for Biotechnology, wykazało, że nie tylko jagody, ale także i żurawina pomagają utrzymać w zdrowiu wątrobę. Naukowcy ujawnili, że wystarczy miesiąc spożywania bogatych w przeciwutleniacze owoców, by zmniejszyć ryzyko chorób tego narządu.
Z kolei badanie, którego wyniki opublikowano w "International Journal of Food Sciences and Nutrition", wskazuje, że żurawina może być owocem pomocnym także w leczeniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (ang. non-alcoholic liver disease, NAFLD).
2.4. Winogrona
Należą do najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, ale badania nie pozostawiają wątpliwości. Bogate w przeciwutleniacze winogrona służą wątrobie.
Prowadzone na zwierzętach próby z wykorzystaniem ekstraktu z winogron wykazały, że trzy miesiące suplementacji zmniejszają objawy towarzyszące NAFLD.
2.5. Jabłka
Jabłka są źródłem pektyn. To rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który w badaniach wykazywał pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową.
Spożywanie bogatych w pektyny jabłek może obniżać stężenie cholesterolu w wątrobie, cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości. Ponadto błonnik obecny w owocach może też wiązać niektóre metale ciężkie, takie jak kobalt, i ułatwiać usuwanie ich z organizmu, zarazem odciążając wątrobę.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl