Trwa ładowanie...

Wątroba kocha te owoce. Ale zanim je zjesz, musisz pamiętać o jednej rzeczy

 Karolina Rozmus
24.07.2022 21:52
Jagody to źródło antocyjanów
Jagody to źródło antocyjanów (Pixabay)

Wątroba to jeden z największych, a co za tym idzie – najważniejszych organów w naszym ciele. Za jej funkcjonowanie w głównej mierze odpowiada nasza dieta. By wspomóc pracę wątroby, warto do jadłospisu włączyć jagody. Zanim jednak trafią do naszych ust, trzeba pamiętać o jednej rzeczy, w przeciwnym wypadku może nam grozić poważna choroba powodująca nieodwracalne zmiany w organie.

spis treści

1. W jaki sposób szkodzimy naszej wątrobie?

Wątroba to jeden z dwóch głównych filtrów naszego organizmu. Jest odpowiedzialna za odprowadzanie toksyn, przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, metabolizuje leki i odpowiada za rozkład alkoholu, a także wytwarza niezbędną dla trawienia żółć oraz wpływa na regulowanie poziomu cukru.

Niestety, coraz częściej w odniesieniu do wątroby diagnozowana jest NAFLD – niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease), która jest skutkiem niewłaściwego stylu życia - opartego na niezdrowej diecie.

- Przy NAFLD czynnikiem sprawczym jest zła dieta, obfitujące w tłuszcze i węglowodany proste produkty oraz brak aktywności fizycznej – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie prof. dr hab. n. med. Michał Grąt z Kliniki Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Wątroby Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Zobacz film: "Dlaczego nie można jeść owoców prosto z krzaka?"

- Zaczyna się od odkładnia kropelek tłuszczu w obrębie hepatocytów. Tak samo jak w przypadku otyłości, gdy gromadzimy tłuszcz w obrębie tkanki tłuszczowej – podskórnej czy trzewnej, tak w przypadku wątroby - gromadzimy tłuszcz, ale w obrębie komórek wątroby – tłumaczy ekspert i dodaje, że gdy organizm ma nadmiar tłuszczu, reaguje stanem zapalnym i wówczas może dojść do uszkodzenia wątroby.

Według Kliniki Mayo NAFLD to jedna z głównych przyczyn zgonów na całym świecie. Choroba dotyka aż jedną czwartą populacji Stanów Zjednoczonych. Prof. Grąt potwierdza, że choć NAFLD jest obecnie wiodącym problemem ochrony zdrowia w USA, to i polscy pacjenci coraz częściej zgłaszają się do hepatologów.

2. Jagody a wątroba – dlaczego warto je spożywać?

Są nieocenionym źródłem polifenoli i witaminy C oraz błonnika
Są nieocenionym źródłem polifenoli i witaminy C oraz błonnika (Pixabay)

Zapobiegać NAFLD może dieta - taka, która wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej oraz działa przeciwzapalnie. Jej elementem powinny być jagody. Dlaczego?

- Dzikie jagody mają najwyższe stężenie antocyjanów - naturalnego pigmentu, który nadaje jagodom wspaniały niebieski odcień – mówi dietetyczka, autorka książek Laura Manaker w rozmowie z Eatthis.com.

Poza tym w jagodach znajdują się także inne silne przeciwutleniacze: resweratrol oraz kwas elagowy, a także witamina C, w którą te owoce obfitują.

Dietetyczka powołuje się na jedno z badań, w którym naukowcy dowiedli, że antocyjany zmniejszają akumulację lipidów w wątrobie i mogą przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu oraz zapaleniu wątroby.

Antocyjany znajdują się w skórce wszystkich warzyw i owoców w kolorze czerwonym, fioletowym i niebieskim.

- Jestem zwolennikiem tego, by po prostu jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce bogate w polifenole – ciemne winogrona czy w ogóle owoce o ciemnym zabarwieniu, gdzie zawartość polifenoli jest wyjątkowo wysoka. Mam na myśli choćby owoce jagodowe czy warzywa, takie jak bakłażan, ale też kapustne, np. jarmuż – przyznaje w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk mgr Celina Całka-Kinicka z Centrum Medycznego Damiana.

Jednak to właśnie owoce jagodowe – jagody, jeżyny czy maliny znalazły się w zaleceniach dietetycznych Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Według rekomendacji warto spożywać nawet dwie filiżanki tych owoców dziennie.

3. Pamiętaj o myciu owoców

Choć jagody, które znajdziemy w polskich lasach najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka, to należy zachować ostrożność. Owoce leśne mogą być zanieczyszczone odchodami dzikich zwierząt, np. lisów. W nich mogą znajdować się groźne pasożyty, tasiemce: jednojamowy i wielojamowy, potocznie zwane bąblowcowymi.

W aż 60 proc. przypadków atakują wątrobę. Torbiel czy torbiele, które się tworzą, latami mogą nie dawać żadnych objawów – do momentu, gdy zaczynają uciskać sąsiadujące z wątrobą narządy, powodując ból i upośledzenie ich funkcji.

Dlatego przed spożyciem każde owoce, a zwłaszcza te pochodzące z lasu, należy dokładnie opłukać.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze