Trwa ładowanie...

Tylko kolor ma znaczenie. Te banany pomagają zwalczać komórki rakowe

Avatar placeholder
18.10.2023 13:52
Zielone, czy raczej mocno dojrzałe? Które banany wybrać, by czerpać korzyści zdrowotne
Zielone, czy raczej mocno dojrzałe? Które banany wybrać, by czerpać korzyści zdrowotne (Getty Images)

Banany to szalenie popularne owoce. Można znaleźć je w praktycznie każdym sklepie, a do tego są dostępne przez cały rok. Jak jednak wybrać te najzdrowsze i najlepsze? Okazuje się, że wszystko zależy od koloru.

spis treści

1. Jakie banany wybrać?

W sklepach możemy znaleźć banany o różnym stopniu dojrzałości, od zielonych po bardzo dojrzałe, a nawet te z ciemnymi plamami. Wybór między różnymi kolorami zależy od preferencji smakowych i potrzeb zdrowotnych.

Każdy rodzaj banana ma swoje zalety i właściwości odżywcze. Im bardziej dojrzałe owoce, tym słodszy smak, jednak nie są one zalecane dla każdego. Po które banany najlepiej sięgać?

Zobacz film: "Skórka do banana. Niecodzienne zastosowania"
Wybór bananów w dużej mierze zależy od preferencji smakowych
Wybór bananów w dużej mierze zależy od preferencji smakowych (Canva)

Mocno dojrzałe banany:

  • zawierają mniej antyoksydantów,
  • znajduje się w nich mniej witaminy C, witaminy B1 i kwasu foliowego,
  • spożycie może prowadzić do szybszego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Dojrzałe banany:

  • bogate w antyoksydanty, co sprawia, że mają właściwości antynowotworowe,
  • wydzielają substancję znaną jako TNF (czynnik martwicy nowotworu), która może pomóc w zwalczaniu komórek nowotworowych,
  • korzystnie wpływają na układ odpornościowy,
  • mają intensywny smak i są słodkie.

Zielone banany:

  • są twardsze i mniej słodkie
  • mają niższy indeks glikemiczny, więc zalecane są osobom z cukrzycą i insulinoopornością,
  • zawierają najwięcej witamin i mikroelementów.

2. Dlaczego warto jeść banany?

Banany są dobrym źródłem niezbędnych składników odżywczych, w tym potasu, witaminy C, witaminy B6 i błonnika pokarmowego. Połączenie potasu, błonnika i przeciwutleniaczy poprawia zdrowie serca.

Dieta bogata w potas może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko udaru. Składnik jest też niezbędny do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mięśni. Z kolei przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny.

Banany są doskonałym źródłem naturalnych cukrów, głównie w postaci fruktozy i glukozy. Zapewniają szybki zastrzyk energii, co czyni je świetną przekąską po intensywnym wysiłku fizycznym.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze