3 z 7Napar z tymianku odtruwa wątrobę
Napar z tymianku doskonale wpłynie też na nasz układ pokarmowy i ułatwi trawienie. Regularnie pity pozwoli uniknąć zaparć i biegunek, ale także złagodzi podrażnienia układu pokarmowego i dolegliwości wątroby. Ze względu na zawarte w tymianku właściwości wspomagające pracę układu pokarmowego, świeży lub suszony tymianek powinien być dodawany do tłustych, ciężkostrawnych i wzdymających posiłków, takich jak tłuste mięsa czy rośliny strączkowe.
Dawniej gałązki tymianku stosowano jako okład na chore lub podrażnione miejsca. Kładziono je więc na klatkę piersiową przy chorobach płuc i oskrzeli, astmie, grypie i przeziębieniu.
Miał on też przyspieszyć gojenie skaleczeń, dlatego stosowano go jako okład na rany i ukąszenia owadów. Saszetki zaparzonego i wystudzonego tymianku położone na 15 minut na oczy zniwelują ich zmęczenie oraz wysuszenie, a inhalacje z tego zioła poprawiają nastrój i działają przeciwdepresyjnie.