Typowy błąd podczas grillowania. Nakłuwanie mięsa
Przed nami majówka, wakacje, ciepłe wiosenne i letnie weekendy. Idealny czas, aby spędzić z rodziną i przyjaciółmi dzień przy grillu. Jednak wielu z nas popełnia błąd, który może psuć jakość mięsa i szkodzić zdrowiu.
1. Nakłuwanie mięsa na grillu
Grillowanie na węglu lub brykiecie uważa się za szkodliwe. Temperatura uwalnia substancje porównywalnie rakotwórcze, jak te w papierosach.
W dodatku wiele mięs dedykowanych na grilla, w rzeczywistości jest nie najlepszej jakości.
Często nieświadomie dokładamy dodatkowo szkodliwe elementy do grillowania. Takim błędem jest nakłuwanie mięsa.
W efekcie wyciekają z niego soki i tłuszcze. Na rozżarzonych węglach szybko wytwarzają się z nich kolejne trujące substancje. Nieświadomie podczas letniego wypoczynku możemy narazić się nie tylko na bóle brzucha i problemy trawienne, ale przede wszystkim na uszkodzenie trzustki, wątroby oraz jelit.
W dodatku mięso po nakłuwaniu traci walory smakowe. Staje się coraz bardziej suche, trudne do pogryzienia.
Im mniej nakłuwa się mięso, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Niezależnie od nakłuwania, należy niezbyt często korzystać z takiej formy przygotowywania mięsa. Udowodniono, że regularne spożycie mięsa grillowanego zwiększa ryzyko raka trzustki o 60 proc. Wykazano też związki z nowotworami płuc, piersi, prostaty i żołądka.
Spotkanie w ogrodzie będzie zdrowsze przy sałatkach i wodzie, zamiast grilla z piwem.
Zobacz też: Grill nie taki zdrowy jak go malują
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl