Trwa ładowanie...

Uderza w objawy COVID. Kluczowy jest jeden składnik

 Katarzyna Prus
15.10.2023 18:24
Latte z kurkumą pomaga w walce z COVID-19
Latte z kurkumą pomaga w walce z COVID-19 (Getty Images)

Choć jesień kojarzy się przede wszystkim z korzennym, dyniowym latte, warto też spróbować innej opcji. Nie mniej popularne złociste latte z kurkumą może skusić nie tylko kolorem i smakiem. Okazuje się, że pomaga również zwalczyć infekcje.

spis treści

1. Latte z kurkumą pomaga w walce z COVID-19

Zachwalane przez dietetyków latte z kurkumą jest nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Popularny, już nie tylko wśród zwolenników zdrowej żywności, napój może łagodzić objawy COVID-19.

Wszystko dzięki przeciwzapalnym właściwościom, które zawdzięcza kurkumie, a konkretnie - zawartej w niej kurkuminie.

Latte z kurkumą pomaga zwalczyć COVID-19
Latte z kurkumą pomaga zwalczyć COVID-19 (Getty Images)
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

"Kurkuma ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne oraz nasila reakcję na wirusa" - podkreśla dietetyk Mays Al-Ali cytowany przez serwis express.co.uk.

Według niego, taki napój może złagodzić zmęczenie i bóle mięśni, które mogą się pojawiać u chorych z COVID-19.

Na tym jednak nie koniec. Przypadki działania kurkumy opisane na łamach czasopisma "Cureus" dowodzą, że może ona pomóc w pozbyciu się także innych objawów infekcji. Okazuje się, że sprawdza się w przypadku utraty węchu i smaku.

2. Kurkumę łącz z czarnym pieprzem

W czasopiśmie opisano dwa przypadki mężczyzn w wieku 25 i 28 lat. Młodszy uporał się wcześniej z większością objawów, jakie dawała u niego infekcja, ale nie udało mu się przywrócić węchu i smaku.

Odzyskał je dopiero po zażyciu suplementu, który zawierał 1000 mg ekstraktu z kurkumy i 10 mg ekstraktu z czarnego pieprzu. Jak wynika z analizy, mężczyzna odzyskał węch i smak już po dziesięciu minutach.

Z kolei 28-latkowi zajęło to trzy dni. Dostawał suplementy w postaci 1000 mg ekstraktu z kurkumy, 1000 mg ekstraktu z rośliny Boswellia serrata i 15 mg ekstraktu z pieprzu czarnego.

Jak podkreśla dietetyk Mays Al-Ali, czarny pieprz nie znalazł się tam bez powodu. Ma on kluczowe znaczenie dla wchłaniania się kurkuminy.

Dietetyk radzi, by dla optymalnych efektów gotować świeżą kurkumę w gorącej wodzie przez 10 minut z czarnym pieprzem i odrobiną oleju kokosowego.

Poleca też inną miksturę, którą przygotowuje się z cydru. Gotuje się w nim świeżą kurkumę oraz imbir z czarnym pieprzem i cayenne przez 10 minut. Następnie należy dodać ocet jabłkowy, świeży sok z cytryny i miód manuka. By zwalczyć infekcję wirusową trzeba pić taki napój trzy razy dziennie.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze