Uderza w objawy COVID. Kluczowy jest jeden składnik
Choć jesień kojarzy się przede wszystkim z korzennym, dyniowym latte, warto też spróbować innej opcji. Nie mniej popularne złociste latte z kurkumą może skusić nie tylko kolorem i smakiem. Okazuje się, że pomaga również zwalczyć infekcje.
1. Latte z kurkumą pomaga w walce z COVID-19
Zachwalane przez dietetyków latte z kurkumą jest nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Popularny, już nie tylko wśród zwolenników zdrowej żywności, napój może łagodzić objawy COVID-19.
Wszystko dzięki przeciwzapalnym właściwościom, które zawdzięcza kurkumie, a konkretnie - zawartej w niej kurkuminie.
"Kurkuma ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne oraz nasila reakcję na wirusa" - podkreśla dietetyk Mays Al-Ali cytowany przez serwis express.co.uk.
Według niego, taki napój może złagodzić zmęczenie i bóle mięśni, które mogą się pojawiać u chorych z COVID-19.
Na tym jednak nie koniec. Przypadki działania kurkumy opisane na łamach czasopisma "Cureus" dowodzą, że może ona pomóc w pozbyciu się także innych objawów infekcji. Okazuje się, że sprawdza się w przypadku utraty węchu i smaku.
2. Kurkumę łącz z czarnym pieprzem
W czasopiśmie opisano dwa przypadki mężczyzn w wieku 25 i 28 lat. Młodszy uporał się wcześniej z większością objawów, jakie dawała u niego infekcja, ale nie udało mu się przywrócić węchu i smaku.
Odzyskał je dopiero po zażyciu suplementu, który zawierał 1000 mg ekstraktu z kurkumy i 10 mg ekstraktu z czarnego pieprzu. Jak wynika z analizy, mężczyzna odzyskał węch i smak już po dziesięciu minutach.
Z kolei 28-latkowi zajęło to trzy dni. Dostawał suplementy w postaci 1000 mg ekstraktu z kurkumy, 1000 mg ekstraktu z rośliny Boswellia serrata i 15 mg ekstraktu z pieprzu czarnego.
Jak podkreśla dietetyk Mays Al-Ali, czarny pieprz nie znalazł się tam bez powodu. Ma on kluczowe znaczenie dla wchłaniania się kurkuminy.
Dietetyk radzi, by dla optymalnych efektów gotować świeżą kurkumę w gorącej wodzie przez 10 minut z czarnym pieprzem i odrobiną oleju kokosowego.
Poleca też inną miksturę, którą przygotowuje się z cydru. Gotuje się w nim świeżą kurkumę oraz imbir z czarnym pieprzem i cayenne przez 10 minut. Następnie należy dodać ocet jabłkowy, świeży sok z cytryny i miód manuka. By zwalczyć infekcję wirusową trzeba pić taki napój trzy razy dziennie.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl