Ulubione warzywo Polaków. Przepis Anny Lewandowskiej to mistrzostwo
Ziemniaki od dawna królują na polskich stołach. To jedno z najpopularniejszych warzyw, które można przygotować na mnóstwo sposobów. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, ale czy są dietetyczne? "100 g ziemniaków ugotowanych w wodzie to tylko 75 kcal. Tuczą dodawane do nich sosy i omasty" - mówi trenerka Anna Lewandowska.
1. Ziemniaki są zdrowe i mogą być dietetyczne
Często można się spotkać ze stwierdzeniem, że ziemniaki są tuczące i nie powinno się ich spożywać, gdy chcemy zadbać o sylwetkę. Jest to jednak błędne przekonanie. Wiele osób z entuzjazmem przyjmie wiadomość, że ziemniaki są nie tylko zdrowe, ale mogą również być dietetyczne.
Mit o tym, że warzywo jest tuczące został obalony wiele razy. To sosy i inne dodatki, które dodajemy do obiadu sprawiają, że kalorie wręcz rosną w oczach. W rzeczywistości ziemniaki warto wprowadzić do diety ze względu na wiele wartościowych składników.
Oczywiście ważny jest sposób przygotowania ziemniaków. Najlepiej zdecydować się na gotowane w wodzie lub na parze. Taki dodatek świetnie sprawdzi się w lekkostrawnej diecie, a nawet odchudzającej.
Ziemniaki zawierają witaminy A, C, D, E, K oraz te z gruby B. Są doskonałym źródłem energii, a ich spożywanie dostarczy organizmowi magnezu, potasu, wapnia, żelaza i fosforu. Zawarte w nich flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe są silnymi antyoksydantami – ochronią komórki, zadbają o układ sercowo-naczyniowy, a także pozytywnie wpłyną na przewód pokarmowy.
2. Przepis Anny Lewandowskiej na pyszne i zdrowe ziemniaki
Jak więc przygotować ziemniaki, by były smaczne, niskokaloryczne i zdrowie? Doskonałym przepisem podzieliła się Anna Lewandowska. Trenerka stała się autorytetem w dziedzinie zdrowego odżywiania, a w sieci chętnie dzieli się poradami, doświadczeniem i pysznymi przepisami.
Na blogu "Healthy plan by Ann" pojawił się genialny przepis na pyszne, zdrowe i dietetyczne młode ziemniaki.
"A przecież 100 g ziemniaków ugotowanych w wodzie to tylko 75 kcal. Tuczą dodawane do nich sosy i omasty" – pisze trenerka.
Młode ziemniaczki przygotowane według przepisu Anny Lewandowskiej są niesamowicie aromatyczne i bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale smakują, są zdrowe i z pewnością staną się jednym z ulubionych dań. Warto również zaskoczyć naszych gości tym pomysłowym rozwiązaniem.
Do przygotowania sosu do młodych ziemniaczków będziemy potrzebować:
- pęczek koperku i dymki,
- cztery ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- miód,
- oliwę z oliwek,
- sok z cytryny,
- szklankę orzechów włoskich.
Do słoiczka dodajemy pół szklanki oliwy z oliwek, łyżkę miodu i soku z cytryny, posiekany lub przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość należy wymieszać i gotowe. Sos dodajemy do ugotowanych ziemniaków wraz z posiekaną dymką, orzechami i majerankiem. Smacznego!
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl