Trwa ładowanie...

Uszka wycofane ze sprzedaży. Nie wolno ich jeść

Avatar placeholder
15.12.2024 11:14
Auchan wycofuje popularny świąteczny produkt. Klienci proszeni są o zwrot
Auchan wycofuje popularny świąteczny produkt. Klienci proszeni są o zwrot (Getty Images)

Sieć supermarketów Auchan poinformowała klientów o wycofaniu popularnych wigilijnych produktów - uszek z grzybami oraz uszek z mięsem. W komunikacie wskazano, że przyczyną jest wystąpienie bombażu.

spis treści

1. Wycofanie w Auchan

Uszka to produkt, w który zaopatruje się wiele osób przed świętami. Sieć sklepów Auchan apeluje do klientów, by sprawdzili, czy nie posiadają takich produktów w domu. Wycofanie dotyczy:

  • uszka z grzybami, 1 kg, producent: P.P.H. Kotwica (kod kreskowy 5904215183235, data przydatności/numer partii: 23.12.2024),
  • uszka z mięsem, 1 kg, producent: P.P.H. Kotwica (kod kreskowy 5904215183211, data przydatności/numer partii: 23.12.2024).
Zobacz film: "Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?"
(Auchan)

"Konsumenci, którzy zakupili wskazaną partię w/w produktu proszeni są o nie spożywanie go, wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym został zakupiony" - czytamy w komunikacie.

Sieć dodała również, że klienci, którzy zdecydują się zwrócić produkt do sklepu, otrzymają całkowitą refundację.

Zobacz także: Na bazarach i w supermarketach ruszyły kontrole. GIS zwraca uwagę na jeden produkt

2. Czym jest bombaż?

Bombaż to zjawisko polegające na wybrzuszeniu wieczka lub dna opakowania, w którym znajduje się żywność. Jest spowodowane nagromadzeniem się gazów wewnątrz, co prowadzi do zwiększenia ciśnienia i odkształcenia jego struktury.

Najczęstszą przyczyną jest rozwój bakterii beztlenowych, drożdży lub pleśni w wyniku:

  • niewłaściwej konserwacji żywności,
  • złamania hermetyczności opakowania,
  • nieodpowiedniej pasteryzacji lub sterylizacji produktu, co umożliwia przetrwanie drobnoustrojów.

Jednym z największych zagrożeń związanych z bombażem jest obecność bakterii Clostridium botulinum, które wytwarzają jad kiełbasiany.

Jest to silnie toksyczna substancja mogąca prowadzić do botulizmu - poważnego zatrucia pokarmowego, które może skutkować paraliżem mięśni, problemami z oddychaniem, a w skrajnych przypadkach śmiercią.

Produkty spożywcze w opakowaniach z bombażem są najczęściej zepsute. W wyniku działalności drobnoustrojów mogą zmienić smak, zapach i konsystencję, co czyni je niebezpiecznymi do spożycia.

Nagromadzenie gazów może prowadzić do pęknięcia opakowania i rozprzestrzenienia się skażonej żywności, co dodatkowo stanowi zagrożenie dla zdrowia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze