Uważaj na te ryby. Często zawierają groźne pasożyty

Kiedyś uważano, że ryby są niezwykle zdrowe, jednak dzisiaj posiadamy znacznie więcej informacji na temat zarówno korzyści, jak i potencjalnych zagrożeń związanych ze spożywaniem ryb, zwłaszcza tych pochodzących z mórz. Okazuje się, że nie wszystkie gatunki są tak korzystne dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać.

Ryba nie zawsze jest zdrowa. Tych lepiej nie jeść, zawierają pasożytyRyba nie zawsze jest zdrowa. Tych lepiej nie jeść, zawierają pasożyty
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paula Komendarczuk

Plusy spożywania ryb

Głównym argumentem dietetyków zachęcających do spożywania dużej ilości ryb jest bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak DHA i EPA. Odgrywają one istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej zdolności widzenia i pracy serca.

Jednocześnie przyczyniają się do zapobiegania chorobom, takim jak cukrzyca typu 2, alzheimer czy choroba niedokrwienna serca. Oprócz tego są również źródłem witaminy D i A, selenu, fluoru, cynku oraz manganu.

Te ryby zawierają pasożyty

Mało osób zdaje sobie sprawę, że spożywanie ryb może wiązać się z ryzykiem zarażenia tasiemcami, nicieniami czy tzw. przywrą kocią. Pierwsze objawy infekcji mogą obejmować bóle brzucha, biegunkę oraz wymioty. Tasiemce mogą osiągać nawet 10 metrów długości, co może prowadzić do zaburzeń wchłaniania witamin, uszkodzeń jelit i ścian żołądka.

Ryby, które mogą przenosić pasożyty to łosoś, dorsz, makrela, tuńczyk błękitnopłetwy, śledź, morszczuk i turbot. Ponadto należy być ostrożnym w przypadku gardłosza atlantyckiego, miecznika i czarniaka.

Jak pozbyć się pasożytów z ryb?

Skutecznym sposobem pozbycia się pasożytów z ryb jest obróbka termiczna, czyli gotowanie, smażenie, pieczenie lub grillowanie w temperaturze minimum 60 stopni Celsjusza. Głębokie mrożenie działa równie skutecznie.

Pasożyty zostaną wyeliminowane po przynajmniej 24 godzinach w temperaturze -20 stopni Celsiusza lub 15 godzinach w temperaturze -35 stopni.

Największym zagrożeniem jest zatem spożywanie surowych lub niedogotowanych ryb. Szczególnie niebezpieczne są pasożyty nicieni, które nie są usuwane w trakcie obróbki, ponieważ mogą przeniknąć do tkanki mięśniowej ryby.

Larwy Anisakis docierają do wątroby, trzustki czy płuc człowieka z układu pokarmowego. Zazwyczaj giną w organizmie po kilku tygodniach, ale pozostawiają stan zapalny, który może prowadzić do reakcji alergicznych i innych powikłań zdrowotnych.

Mimo ryzyka obecności pasożytów oraz zanieczyszczeń metalami ciężkimi eksperci nadal są zdania, że spożywanie ryb dwa razy w tygodniu niesie za sobą znacznie więcej korzyści niż ryzyka.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka