Uważaj. Wystarczy popełnić jeden błąd, by stały się trucizną

Domowe przetwory są niezrównane pod względem smaku i jakości. Jednak nawet najdrobniejszy błąd w procesie ich przygotowania może skutkować pojawieniem się na powierzchni niebezpiecznej pleśni. Główny Inspektorat Sanitarny udziela porad, jak uniknąć takiej sytuacji i cieszyć się domowymi przetworami.

Wystarczy popełnić jeden błąd, by ze smacznych i odżywczych produktów stały się truciznąWystarczy popełnić jeden błąd, by ze smacznych i odżywczych produktów stały się trucizną
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zasady przygotowywania domowych przetworów

Domowe przetwory, jeśli są prawidłowo przygotowane i przechowywane, nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Nie musimy obawiać się, że po ich otwarciu ujrzymy nieprzyjemną pleśń.

Jednakże, jeśli zauważymy, że nasz domowy produkt jest zepsuty, jest to wyraźny sygnał, że gdzieś popełniliśmy błąd. Może to być wynikiem niewłaściwej pasteryzacji lub nieodpowiedniego przechowywania.

Pleśń jest niebezpieczna, ponieważ z łatwością "infekuje" produkty spożywcze. Może prowadzić do rozwoju alergii, problemów z układem oddechowym i pokarmowym. Negatywnie wpływa na naszą odporność i może doprowadzić do zatrucia. Według naukowców, substancje zawarte w pleśni mogą przyczynić się do rozwoju komórek rakowych.

Aby uniknąć takich problemów, Główny Inspektorat Sanitarny udziela kilku cennych wskazówek, jak bezpiecznie przygotować domowe przetwory.

Jak przygotować przetwory? Porady GIS

Pierwszym krokiem, zalecanym przez Główny Inspektorat Sanitarny, jest coś, co może wydawać się banalne, ale jest niezwykle ważne - mycie rąk. Higiena jest kluczowa, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z żywnością. "Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty" - radzi inspekcja.

Następnie, należy dokonać wyboru produktów, które posłużą do przygotowania przetworów. Już na tym etapie możemy popełnić błąd, który skutkować będzie zepsutymi przetworami. GIS zaleca, aby zawsze wybierać świeże, dojrzałe i nieuszkodzone owoce lub warzywa, a następnie dokładnie je umyć i osuszyć. "Następnie przygotuj przetwory zgodnie z przepisem uwzględniającym odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają przygotowywaną żywność" - podkreślają inspektorzy.

Jak prawidłowo pakować przetwory?

Jak zapakować domowe przetwory, aby były one w pełni bezpieczne i nadawały się do spożycia? GIS zaleca używanie do tego celu szklanych opakowań z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe lub słoików typu wek czy butelek. Opakowania muszą być nienaruszone, czyste i przede wszystkim odpowiednio przygotowane – wyparzone.

"Oczyszczone słoiki możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie" - wskazuje GIS.

"Rozłóż potrawę do wyparzonych pojemników, a następnie szczelnie zamknij wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. "W przypadku przetworów owocowych/warzywnych, soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów" - tłumaczy inspekcja.

Proces pasteryzacji polega na podgrzewaniu potrawy poniżej temperatury 100 stopni Celsjusza, najczęściej w temperaturze 65-85 stopni Celsjusza. Powinien trwać minimum 30 minut, a w przypadku produktów przeznaczonych do długotrwałego przechowywania – powinien być powtarzany trzy razy w 24-godzinnych odstępach.

Jak przechowywać przetwory?

Po zakończeniu procesu pasteryzacji, należy dokładnie sprawdzić opakowania z przetworami i upewnić się, że zostały one dobrze zakręcone. Następnie, należy je ustawić do góry dnem i pozostawić w zacienionym miejscu do ostygnięcia.

Gotowe przetwory powinny być przechowywane w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może sprawić, że zawartość słoików się zepsuje.

Na koniec, warto na każdym słoiku umieścić kartkę z miesiącem i rokiem wytworzenia, aby w pierwszej kolejności wykorzystać te przetwory, które zostały przygotowane najwcześniej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka