Źródło toksyn i metali ciężkich. Może też zawierać rakotwórcze związki

Mimo że eksperci zdrowia publicznego zalecają częstsze spożywanie ryb, które są bogatym źródłem kwasów omega-3, warto pamiętać o ostrożności. Niektóre gatunki ryb mogą być wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia.

Tych ryb lepiej unikaćTych ryb lepiej unikać
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czy warto zastąpić mięso rybami?

W Polsce choroby układu krążenia są jednym z najczęstszych przyczyn zgonów. Za tą epidemią stoi między innymi niewłaściwa dieta, oparta na żywności przetworzonej i czerwonym mięsie. Dlatego eksperci od lat zalecają zastąpienie schabowego lub mielonego porcją ryby i spożywanie jej co najmniej dwa razy w tygodniu.

Ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów, a także zawierają unikalne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Badania naukowe pokazują, że ryby są nieocenione dla naszego zdrowia. Mają działanie ochronne dla serca, normalizują ciśnienie krwi, chronią przed miażdżycą, obniżają stany zapalne w organizmie i przeciwdziałają chorobom przewlekłym.

"Spożycie dwóch porcji ryb morskich odpowiada pobraniu DHA + EPA na poziomie 250 mg/dobę" – informują eksperci w publikacji Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH).

Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

Jednak spacjaliści ostrzegają, że ryby mogą być skażone metalami ciężkimi, takimi jak rtęć, kadm, ołów, a także zanieczyszczeniami organicznymi, przede wszystkim dioksynami i polichlorowanymi bifenylami o działaniu podobnym do dioksyn (dl-PCB).

Dlatego tak ważne jest, aby dokładnie wybierać ryby, które spożywamy, pamiętając, że niektórych gatunków lepiej unikać.

Są źródłem toksyn i metali ciężkich

Eksperci zalecają ograniczenie spożycia ryb pochodzących z akwenów wodnych, które są silnie zanieczyszczone metalami ciężkimi. Szczególnie należy unikać ryb drapieżnych. Te zalecenia są szczególnie ważne dla tzw. grup wrażliwych, czyli dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących.

Ryby, których spożycie warto ograniczyć, to między innymi:

  • tuńczyk – jest to ryba, która może osiągać duże rozmiary i wagę nawet do 350 kg, co oznacza, że może kumulować w sobie duże ilości szkodliwych substancji, zwłaszcza metylortęci,
  • szprotki wędzone – mimo że szprotka jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb, grupy wrażliwe powinny unikać przetworzonych produktów rybnych, które zawierają nadmiarowe ilości sodu,
  • panga – jest to ryba hodowlana, która może być zanieczyszczona rtęcią, a także resztkami antybiotyków stosowanych w hodowlach, na przykład w Wietnamie; pod względem wartości odżywczych zawiera znacznie mniej białka, witamin, minerałów czy kwasów omega-3 niż inne ryby,
  • tilapia – podobnie jak panga, może być hodowana w zanieczyszczonych wodach, na przykład w Chinach, jest też rekordzistką pod względem zawartości ołowiu w mięsie,
  • szczupak – jest to drapieżnik, który znajduje się na szczycie łańcucha pokarmowego, dlatego może zawierać duże ilości metali ciężkich; podobnie jak węgorz, może zawierać wysokie poziomy rtęci,
  • rekin – również kumuluje w sobie metale ciężkie, a jedno z badań wykazało, że rekin żyje w wodach, w których mogą występować cyjanobakterie (sinice), z których niektóre wytwarzają groźną neurotoksynę BMAA (B-Metylamino L-Alanina),
  • flądra - może zawierać nadmiar zanieczyszczeń, na przykład metali ciężkich, takich jak rtęć.

Eksperci NCEŻ radzą również, aby podczas zakupu ryb wybierać te morskie, które mają certyfikat MSC i hodowlane z certyfikatem ASC. Najzdrowsze, choć najdroższe, będą ryby z certyfikatem żywności ekologicznej.

Zrezygnuj z wędzonych ryb

Wędzenie jest jedną z metod konserwacji żywności. Dzięki dymowi pochodzącemu ze spalania drewna, takiego jak brzoza, buk, jesion, śliwa, wiśnia, jabłoń czy grusza, a także soli - mokrej lub suchej - mięso ryby zyskuje charakterystyczny smak, zapach i wygląd. Jednak w procesie wędzenia zmieniają się też właściwości zdrowotne ryby.

Nie chodzi tylko o utratę minerałów, witamin czy cennych kwasów tłuszczowych, ale przede wszystkim o obecność specyficznych związków, takich jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Są to związki organiczne, które są jednymi z najbardziej niebezpiecznych zanieczyszczeń w środowisku, wykazując właściwości genotoksyczne, mutagenne i kancerogenne.

Emitowane są podczas niecałkowitego spalania węgla lub materii organicznej, na przykład drewna, dlatego znajdziemy je nie tylko w spalinach samochodowych czy dymie papierosowym. Badania pokazują, że aż 70 proc. WWA dostaje się do naszych organizmów wraz z pożywieniem.

W wędzonej makreli znajdziemy również szkodliwe puryny, które w nadmiarze mogą nasilać dolegliwości u osób z dną moczanową czy artretyzmem.

Wszystkie wędzone ryby, w tym te puszkowane, są również bogatym źródłem soli. Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia i chorób serca.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka