Uwielbiane przez Polaków. To główna przyczyna raka jelit

Eksperci ostrzegają, że niewłaściwe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Szczególnie niezdrowe jest regularne spożywanie czerwonego mięsa, produktów wysokoprzetworzonych i żywności bogatej w cukier. Najnowsze badania potwierdzają te ostrzeżenia, dowodząc, że taki sposób odżywiania może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego nawet o 90 procent.

Uwielbiane przez Polaków, a to główna przyczyna raka jelit. Lepiej z nich zrezygnowaćUwielbiane przez Polaków, a to główna przyczyna raka jelit. Lepiej z nich zrezygnować
Źródło zdjęć: © Getty Images

Nieodpowiednia dieta

Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie w USA przeprowadzili badania, które wykazały, że codzienna dieta oparta na przetworzonym i czerwonym mięsie oraz rafinowanych węglowodanach ma negatywny wpływ na nasze jelita. Regularne spożywanie tego typu produktów prowadzi do powstawania stanów zapalnych w jelitach i zaburza ich mikroflorę, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w jelicie grubym aż o 90 procent.

Naukowcy oparli swoje wnioski na wynikach dwóch badań, które obejmowały około 180 tysięcy osób w wieku od 30 do 75 lat, obserwowanych przez 30 lat. W badaniach uwzględniono takie czynniki jak: sposób odżywiania, spożywanie alkoholu, palenie papierosów, predyspozycje genetyczne, poziom aktywności fizycznej i obecność bakterii E.coli.

Coraz więcej przypadków raka jelita

Statystyki pokazują, że każdego roku w Polsce diagnozuje się 20 tysięcy nowych przypadków zachorowania na nowotwór jelita grubego. Niestety, ten rodzaj raka często przez długi czas nie daje charakterystycznych symptomów, więc liczba chorych może być znacznie większa. Co więcej, choroba ta dotyka coraz młodsze osoby.

Najważniejsza zasada to ograniczenie czerwonego mięsa, które Polacy niestety uwielbiają i jedzą w nadmiarze.

Lekarze ostrzegają, że spożywanie słodyczy, napojów słodzonych, czerwonego mięsa, żywności wysokoprzetworzonej i produktów typu fast food jest pośrednią i bezpośrednią przyczyną rozwoju raka jelita grubego. Wspomniane produkty zawierają dużo soli, nasycone tłuszcze, cukry proste, nadmierne ilości selenu oraz środki konserwujące.

Mogą nam poważnie zaszkodzić, zaburzając równowagę mikroflory jelitowej, czego konsekwencją jest rozwój nowotworu. Dlatego powinniśmy z nich zrezygnować i włączyć do diety żywność bogatą w błonnik, tłuste ryby morskie, owoce i warzywa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka