Uwielbiany przez Polaków przysmak. Szkodzi na żołądek, jelita i stawy

Marynowane grzyby od lat stanowią popularny przysmak w polskich domach. Są one nie tylko wyśmienitym dodatkiem, ale również doskonałym sposobem na przedłużenie sezonu grzybowego. Jednakże, jak w przypadku wielu smakołyków, umiar jest kluczowy, a spożywanie marynowanych grzybów wiąże się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia.

Regularne jedzenie marynowanych grzybków może powodować problemy zdrowotneRegularne jedzenie marynowanych grzybków może powodować problemy zdrowotne
Źródło zdjęć: © Getty Images

Korzyści z jedzenia grzybów

Grzyby, zarówno świeże, jak i suszone, są cenione za swoje wartości odżywcze. Są bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, witaminy D, a także soli mineralnych, takich jak potas, magnez czy żelazo.

Dzięki niskiej zawartości kalorii, grzyby mogą być cennym dodatkiem do diety, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Jednakże, po poddaniu ich obróbce termicznej i marynowaniu, tracą część swoich cennych właściwości.

Ostrożnie z marynowanymi grzybami

Chociaż marynowane grzyby mają swoje miejsce w tradycyjnej kuchni, warto wiedzieć, że spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do pewnych problemów zdrowotnych. Głównym powodem jest obecność octu spirytusowego, który jest najczęściej stosowany w procesie marynowania.

Boczniak białożółty. Popularny grzyb w Polsce

Ocet ten, spożywany w zbyt dużych ilościach, może podrażniać błonę śluzową żołądka, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do poważnych problemów, takich jak wrzody żołądka, nadkwasota czy zaburzenia trawienne.

Regularne spożywanie octu spirytusowego może również negatywnie wpłynąć na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Nadmierna kwasowość może powodować bóle stawów, przewlekłe zmęczenie, migreny, a nawet prowadzić do osteoporozy i anemii, ponieważ kwas octowy ma zdolność rozpuszczania czerwonych krwinek.

Alternatywne rozwiązanie

Spożywanie marynowanych grzybów powinny ograniczyć szczególnie osoby zmagające się z problemami żołądkowymi, niedokrwistością oraz kobiety w ciąży. Nadmierne spożycie octu może bowiem zaburzyć rozwój płodu u ciężarnych kobiet, a także nasilać objawy chorób układu pokarmowego, jak wrzody czy refluks żołądkowy.

Dla osób dbających o zdrowie lepszą alternatywą może być sięganie po grzyby kiszone lub te marynowane w occie jabłkowym. Ocet jabłkowy jest mniej agresywny dla organizmu, wspomaga trawienie, a także reguluje poziom cukru we krwi, co czyni go zdrowszą alternatywą dla octu spirytusowego.

Kiszenie to proces, który staje się coraz bardziej popularny nie tylko w kontekście warzyw, ale również grzybów. Grzyby kiszone, podobnie jak kapusta czy ogórki, wspierają florę bakteryjną jelit, poprawiając tym samym trawienie i wzmacniając układ odpornościowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Healthline

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka