Trwa ładowanie...

W Danii zakazane od 20 lat. Polacy jedzą bez opamiętania

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 22.10.2023 11:50
Polacy się zajadają. Ten kraj zakazał ich stosowania już 20 lat temu
Polacy się zajadają. Ten kraj zakazał ich stosowania już 20 lat temu (Getty Images)

Zwiększają ryzyko cukrzycy, udaru mózgu i nowotworów, ale nadal stanowią kluczowy element diety Polaków. Można je znaleźć w wielu produktach, nawet tych przeznaczonych dla dzieci. W Danii zakazane od 2003 r.

spis treści

1. Podnoszą poziom złego cholesterolu

Dania była pionierem w zakresie zakazu stosowania produkowanych przemysłowo tłuszczów trans w żywności w 2003 r., stając się przykładem dla innych europejskich państw zdeterminowanych do tego, by chronić zdrowie swoich obywateli przed zagrożeniem powodującym choroby serca.

Rewolucyjne badanie opublikowane w 1993 roku w magazynie "The Lancet" dowiodło, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Badanie opierało się na przypadkach zachorowań zaobserwowanych w Stanach Zjednoczonych.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Wówczas Duńska Rada ds. Żywienia przeprowadziła serię własnych raportów badających ich wpływ na zdrowie Duńczyków. Badania dały szokujące wyniki.

Ponad 50 tys. obywateli tego kraju było narażonych na wysokie ryzyko chorób układu krążenia w wyniku spożycia tłuszczów trans.

Tłuszcze trans podwyższają poziom tzw. złego cholesterolu. Stąd prosta droga do rozwoju miażdżycy, otyłości, udaru mózgu i zawału serca. Zwiększają również ryzyko cukrzycy typu 2.

2. Gdzie jest najwięcej tłuszczów trans?

Z przeprowadzonych przed Duńczyków analiz wynikało, że głównym źródłem tłuszczów trans była twarda margaryna. Kolejne miejsca zajęły pakowane przekąski, pieczywo oraz wyroby cukiernicze.

Popularny popcorn z mikrofalówki zawierał aż 40 proc. tego rodzaju tłuszczu. Biorąc pod uwagę, że Duńczycy mogli konsumować nawet 30 milionów opakowań takiej przekąski, decydenci postanowili zareagować.

Naukowcy wzięli pod lupę także tłuszcz używany do smażenia dań typu fast food. Wykazali, że tłuszcze trans stanowiły ponad 10 proc. stosowanych wówczas olejów.

Tłuszcze trans - prócz wyżej wymienionych produktów - można także znaleźć m.in. w:

  • koncentratach spożywczych,
  • produktach garmażeryjnych,
  • mleku i przetworzonych produktach mlecznych,
  • środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia jak sucharki i kaszki dla dzieci,
  • ryżowych ciasteczkach,
  • pączkach,
  • drożdżówkach,
  • ciastach biszkoptowych.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze