Trwa ładowanie...

Polacy się zajadają. Dla zdrowia to najgorszy wybór

Avatar placeholder
18.10.2023 12:26
Który makaron jest najgorszy?
Który makaron jest najgorszy? (Getty Images)

Makaron to niezwykle popularny produkt, który znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. Możliwości jego wykorzystania są ogromne, a w sklepach możemy znaleźć mnóstwo kształtów i rodzajów. Który makaron jest jednak najzdrowszy, a jakiego lepiej unikać?

spis treści

1. Najzdrowszy makaron

Wszechstronność makaronu sprawia, że często trafia na nasze talerze. Wydaje się, że w kształtach i rodzajach można przebierać bez końca, ale po który makaron warto sięgać?

Spośród różnych rodzajów makaron pełnoziarnisty uważany jest za najzdrowszą opcję, która zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim cechuje go wyższa zawartość błonnika, który jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Błonnik zapewnia uczucie sytości, zapobiega zaparciom, dzięki czemu chroni przed rakiem jelita grubego, a także może pomóc regulować poziom cukru we krwi. Jest także skuteczny w kontrolowaniu wagi ciała, gdyż zapobiega podjadaniu.

Makaron pełnoziarnisty zawiera więcej witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B (kwas foliowy, niacyna i ryboflawina), żelaza, magnezu i cynku w porównaniu do innych rodzajów.

Wysoka zawartość błonnika i składniki odżywcze mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, a tym samym poprawić zdrowie serca. Makaron pełnoziarnisty ma zazwyczaj niższy indeks glikemiczny, więc jest lepszą opcją dla osób cierpiących na cukrzycę lub insulinooporność.

Nie każdy rodzaj makaronu oferuje takie same korzyści
Nie każdy rodzaj makaronu oferuje takie same korzyści (Pixabay)

Należy pamiętać, że chociaż makaron pełnoziarnisty jest najzdrowszą opcją, kontrola porcji i składniki, z którymi go łączymy, są niezwykle ważne.

2. Tych rodzajów lepiej unikać

Najmniej zdrowym wyborem są makarony powstające z rafinowanej mąki pszennej. Oferują mniej korzyści w porównaniu do makaronów pełnoziarnistych i są pozbawione wartościowych składników odżywczych.

Warto unikać tradycyjnego białego makaronu ze względu na niską zawartość błonnika. Jest mniej sycący, co może prowadzić do zwiększonego spożycia. Brakuje w nim także niezbędnych składników odżywczych.

Makaron z rafinowanej mąki często ma też wyższy indeks glikemiczny w porównaniu do makaronu pełnoziarnistego, co może prowadzić do skoków poziomu cukru we krwi.

W trosce o wagę lepiej też unikać makaronu jajecznego. Choć z natury nie jest "niezdrowy", ale w pewnych okolicznościach warto z niego zrezygnować. Jajka zwiększają kaloryczność produktu, więc nie sprawdzi się na diecie odchudzającej.

Dlatego następnym razem, gdy będziesz mieć ochotę na rosół lub zupę pomidorową - postaw na makaron pełnoziarnisty.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze