Trwa ładowanie...

Polacy uwielbiają jeść je na śniadanie. Wyrzucisz, gdy zobaczysz, co w nich siedzi

Avatar placeholder
13.10.2023 14:09
Dlaczego warto zrezygnować z niektórych serków topionych?
Dlaczego warto zrezygnować z niektórych serków topionych? (Getty Images)

Produkty spożywcze takie jak serki kanapkowe, w tym typu fromage i topione, cieszą się dużą popularnością w Polsce. Dzięki bogatej palecie smaków często są one wykorzystywane jako dodatek do chleba. Niektórzy zamiast margaryny lub masła używają ich do smarowania pieczywa. Jednak specjaliści od żywienia ostrzegają, że jeśli zauważysz pewne składniki w tych produktach, powinieneś unikać ich zakupu.

spis treści

1. Serki kanapkowe

Wybór smaków jest obfity, a przygotowanie kanapki trwa kilka sekund. W Polsce dostępne są takie warianty jak topione sery: z szynką, pieczarkami, suszonymi pomidorami, ziołami, łososiem czy papryką.

Pomimo tego, że są nazywane serkami kanapkowymi, ich zastosowanie jest znacznie szersze. Mogą być używane do zagęszczania sosów, jako środek do zabielania potraw lub jako składnik zupy. Są one częściej wybierane przez konsumentów niż tradycyjne sery twarogowe w kostce.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Podstawą serków typu fromage jest twaróg z mleka krowiego lub tłusta śmietanka. Do tego dodawane są różne dodatki smakowe, takie jak sól, przyprawy czy zioła.

2. Proces produkcji serków topionych

Produkcja serów topionych obejmuje podgrzewanie sera żółtego z dodanym masłem i proszkiem serwatkowym. Charakteryzują się one wyższą kalorycznością i ilością nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też mniej witamin i składników odżywczych z powodu dodatkowej obróbki.

Bez wątpienia każdy ser jest źródłem białka. W związku z tym można stwierdzić, że produkty mleczne zapewniają nam pełną gamę aminokwasów, w tym te egzogenne. Zaleca się jednak, aby przede wszystkim wybierać sery żółte i twarogowe.

3. Skład serków topionych

Nie wszystkie sery zawierają te same składniki, dlatego konieczne jest sprawdzanie etykiet.

Eksperci radzą, by uważać na:

  • cukier - podnosi wartość kaloryczną produktu, co może prowadzić do otyłości i chorób serca,
  • częściowo utwardzone oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy) - są niezdrowe i mogą powodować stany zapalne w ciele,
  • guma ksantanowa i guma guar - mogą powodować wzdęcia, nudności, biegunki i wymioty,
  • modyfikowana skrobia - chociaż jest uważana za bezpieczny dodatek do żywności, funkcjonuje jako "zapychacz",
  • mąka chleba świętojańskiego - jest to popularny emulgator, który jest bezpieczny, ale w nadmiarze może powodować wzdęcia,
  • sorbinian potasu - konserwant, który jest uważany za bezpieczny, ale może wywoływać reakcje alergiczne u dzieci,
  • karagen - ma negatywny wpływ na żołądek i jelita, co może prowadzić do chorób układu pokarmowego.

Zdecydowanie odradzamy podawanie tych składników dzieciom, zwłaszcza najmłodszym. Sery topione są produktami mocno przetworzonymi, w których ilość sera jest niewielka, za to obfitują w sól, sztuczne dodatki i "zapychacze". Zawierają również niezdrowe tłuszcze utwardzone. Zdecydowanie lepszym wyborem jest twarożek, biały ser lub ser żółty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze