W tym wydaniu ziemniaki zalegają wiele godzin. Gniją w jelitach, nasilają wzdęcia i gazy

Ziemniaki to jedno z najbardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni, a ich wszechstronność sprawia, że stanowią podstawę wielu dań. Są źródłem cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, błonnik, magnez, i witaminy z grupy B. Mimo to, istnieją pewne połączenia, które mogą sprawić, że zdrowe właściwości ziemniaków zostaną zniwelowane, a zamiast korzyści, mogą przynieść dyskomfort trawienny.

Aby czerpać pełnię korzyści zdrowotnych z ziemniaków, warto zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania oraz dodatki, z jakimi są podawaneAby czerpać pełnię korzyści zdrowotnych z ziemniaków, warto zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania oraz dodatki, z jakimi są podawane
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zaleganie i procesy gnilne

Jednym z najczęstszych błędów dietetycznych jest łączenie ziemniaków z białkiem zwierzęcym, zwłaszcza z tłustymi mięsami. Ziemniaki są bogate w skrobię, która w połączeniu z białkiem może powodować przyspieszony proces fermentacji w żołądku.

Efektem tego są wzdęcia, uczucie ciężkości, a nawet bóle brzucha. Szczególnie niekorzystnie wpływają na nasz organizm połączenia ziemniaków z tłustymi sosami i smażonym mięsem, które spowalniają procesy trawienne.

Gdy pokarm przemieszcza się wolniej przez układ trawienny, może dochodzić do fermentacji skrobi oraz białek, co sprzyja powstawaniu gazów i toksycznych substancji.

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Ten proces, zwany procesem gnilnym, jest niekorzystny dla zdrowia, ponieważ może prowadzić do rozwoju patogennych bakterii w jelitach, co z kolei wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.

Ryzyko problemów trawiennych

Kolejnym problematycznym połączeniem są ziemniaki serwowane z tłustymi dodatkami, takimi jak skwarki, masło czy tłuste sosy. Choć smak takiego dania może być kuszący, to niestety jest ono prawdziwą bombą kaloryczną, trudną do strawienia.

W efekcie, zamiast lekkiego i sycącego posiłku, serwujemy sobie danie, które może przyczynić się do uczucia ciężkości oraz zgagi.

Tłuszcze w połączeniu z ziemniakami sprawiają, że trzustka musi pracować intensywniej, produkując większą ilość insuliny. To z kolei prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi, co w dłuższej perspektywie może skutkować problemami zdrowotnymi, takimi jak insulinooporność czy cukrzyca.

Jak najlepiej przygotowywać ziemniaki?

Aby czerpać pełnię korzyści zdrowotnych z ziemniaków, warto zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania oraz dodatki, z jakimi są podawane. Najzdrowszym wyborem są ziemniaki gotowane w mundurkach, które tracą najmniej witamin i minerałów.

Alternatywnie, można je przygotować na parze lub gotować w wodzie bezpośrednio po obraniu. Unikajmy jednak dodawania do nich tłustych sosów czy smażonego mięsa.

Kluczem do zachowania zdrowia jest umiejętne łączenie ziemniaków z lekkimi, niskotłuszczowymi dodatkami, co pozwoli cieszyć się ich smakiem bez obaw o negatywne konsekwencje dla naszego organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka