Trwa ładowanie...

Szkodzi jak alkohol. W USA zakazana, w Polsce kupisz bez problemu

 Karolina Rozmus
17.09.2024 08:02
Fasola tonka wykazuje działanie hepatotoksyczne
Fasola tonka wykazuje działanie hepatotoksyczne (Getty Images)

Choć należy do roślin strączkowych, jak soczewica czy ciecierzyca, i przez długi czas była cenionym zamiennikiem wanilii, to może szkodzić. W USA sprowadzanie nasion fasoli tonka jest zakazane z uwagi na obecność szkodliwej, działającej toksycznie na wątrobę substancji.

spis treści

1. Duże ilości mogą zabić. Czym jest fasola tonka?

Fasola tonka, nazywana meksykańską wanilią, bobem tonka czy fasolą tonkini, to owoce pochodzące z drzewa tonkowca wonnego (Dipteryx odorata). Zaliczany jest do tej samej rodziny, co soczewica, ciecierzyca, soja czy groch.

Pochodzące z Ameryki Południowej małe, czarne i pomarszczone nasiona wydzielają silny, słodki zapach, przypominający wanilię. Wykorzystywane są do produkcji perfum, ale również nadają niepowtarzalny smak i zapach deserom oraz daniom z kuchni orientalnej.

- Dopóki nie użyjesz jej w zbyt dużej ilości – co oczywiście może spowodować śmierć – jest naprawdę pyszna – mówi cytowany przez bbc.com Thomas Raquel, szef cukierni w wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Le Bernardin w Nowym Jorku.

Zobacz film: "Produkty, które szkodzą wątrobie"

2. Toksyczna kumaryna

W Polsce fasola tonka jest łatwo dostępna, z kolei w USA jest nielegalna od 1954 roku. Wszystkiemu winne jest wysokie stężenie kumaryny w fasoli, substancji chemicznej, której nazwa wywodzi się od karaibskiego określenia drzewa tonka, "coumarou". Co ciekawe, związek ten występuje w cynamonie, mięcie pieprzowej czy kurkumie, a nawet w truskawkach i wiśniach. Chemiczna pochodna kumaryny pod postacią 4-hydroksykumaryny wchodzi w skład leków przeciwzakrzepowych.

Fasola tonka została zakazana w USA już w 1954 r.
Fasola tonka została zakazana w USA już w 1954 r. (Getty Images)

Badania na zwierzętach dowiodły, że nawet małe dawki kumaryny wykazują silnie toksyczne działanie na wątrobę i potrafią nieodwracalnie uszkodzić narząd, podobnie jak alkohol. Według szacunków już 1-3 g meksykańskiej wanilii działa hepatotoksycznie, co odpowiada około dwóm średnim fasolkom.

- Problem polega na tym, że nie zorientujesz się, kiedy dojdziesz do punktu, w którym spożywasz za dużo. Skutki kumulują się przez lata – mówi Dirk Lachenmeier z Laboratorium Badań Chemicznych i Weterynaryjnych (CVUA) w Karlsruhe w Niemczech.

Z tego powodu Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zakazała importu nasion i sprzedaży produktów zawierających tonkę. W Unii Europejskiej wprowadzono natomiast regulacje mające na celu ograniczenie ryzyka zatrucia fasolą tonka. 1 kg produktu może zawierać tylko 2 mg kumaryny.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze