Wątroba ci podziękuje. Jedz jak najczęściej, szczególnie jesienią

Wątroba nie tylko wspomaga proces trawienia i metabolizowania szkodliwych substancji, ale też przechowuje witaminy i oczyszcza nas z toksyn i drobnoustrojów. Choć wątroba potrafi się sama zregenerować, warto pomóc jej zachować sprawne działanie. Pomogą w tym cztery warzywa.

Jedz te warzywa jak najczęściej, szczególnie jesieniąJedz te warzywa jak najczęściej, szczególnie jesienią
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wątroba jest naszym największym narządem

Jeśli położysz prawą rękę na obszarze pod żebrami po prawej stronie ciała, pokryje ona niemal całą powierzchnię wątroby. Wątroba jest największym gruczołem i największym litym narządem w ciele. Waży około 1,8 kg u mężczyzn i 1,3 kg u kobiet.

Ten organ pełni ponad 500 funkcji. Nie tylko filtruje krew z przewodu pokarmowego, przetwarza strawioną żywność, kontroluje poziom tłuszczów, aminokwasów i glukozy we krwi, ale też zwalcza infekcje i oczyszcza krew z bakterii. Do jej zadań należy też neutralizowanie i niszczenie wszystkich leków i toksyn, produkcja żółci, przechowywanie żelaza, witamin i innych niezbędnych substancji chemicznych, rozkład pożywienia i przekształcanie go w energię.

Wątroba bierze udział w produkcji i regulacji licznych hormonów, w tym hormonów płciowych. Wytwarza też enzymy i białka, które odpowiadają za większość reakcji chemicznych w organizmie, na przykład tych zaangażowanych w krzepnięcie krwi i naprawę uszkodzonych tkanek.

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Warzywa, które kocha wątroba, są w większości zielonego koloru. Wykorzystajmy ich cenne działanie
Warzywa, które kocha wątroba, są w większości zielonego koloru. Wykorzystajmy ich cenne działanie © Getty Images

Te warzywa wspomagają działanie wątroby

Niektóre warzywa mają wyjątkowo dobry wpływ na pracę tego ważnego narządu. Szczególnie wyróżniają się pod tym względem zielone warzywa liściaste i kapustne. Warto korzystać z ich cennych własciwości i chętniej dodawać je do diety.

  • Buraki, czyli polski superfood

Nasze narodowe warzywo, czyli buraki, to kopalnia składników odżywczych, które wspierają pracę wątroby. Zwłaszcza sok z buraków jest napojem, który jest szczególnie wskazany dla zdrowia wątroby, bo pomaga chronić narząd przed niektórymi czynnikami rakotwórczymi. Zawiera też przeciwutleniacze, zwane betalainami, które pomagają zapobiegać nowotworom i mają właściwości przeciwzapalne.

  • Brokuły, czyli zdrowe "drzewka"

Charakterystyczne zielone "drzewka", czyli brokuły, to kolejne warzywo, za które podziękuje nasza wątroba. Niektóre składniki odżywcze zawarte w warzywach kapustnych, w tym właśnie w nich, wyjątkowo wspierają działanie tego ważnego narządu. Myszy karmione brokułami miały lepsze wyniki badań wątroby, rzadziej chorowały na niealkoholowe stłuszczenie wątroby oraz rzadziej diagnozowano u nich zmiany nowotworowe.

  • Brukselka, czyli źródło witamin i minerałów

[Warzywa kapustne](https://zywienie.abczdrowie.pl/warzywa-kapustne-w-diecie-czlowieka/6954080228141600a) mają dobroczynny wpływ na działanie watroby i brukselka nie jest tu wyjątkiem, zwłaszcza gdy jest spożywana na surowo. Małe kapustki poprawiają trawienie, dostarczają wielu cennych witamin i minerałów i mają związki roślinne, które poprawiają działanie tego narządu. Brukselka wspiera obecność substancji detoksykujących nie tylko w wątrobie, ale i w płucach. Najlepsze efekty uzyskuje się, spożywając surowe warzywo.

  • Zielone warzywa liściaste, np. jarmuż lub szpinak

Jarmuż, szpinak i kapusta to zielone warzywa liściaste, które wyróżnia wysoka zawartość przeciwutleniaczy. To one chronią nas przed wolnymi rodnikami oraz zmniejszają ryzyko nowotworów. Ale wymienione warzywa liściaste mają też szczególnie cenne właściwości dla wątroby. Zarówno surowy, jak i gotowany szpinak mają swój udział w ochronie wątroby. i zmniejszeniu ryzyka rozwoju jej schorzeń.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Medonet

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka