Warzywa, które rujnują wątrobę. Mogą doprowadzić do stłuszczenia a nawet martwicy
Nawet 400 tys. Polaków zmaga się z przewlekłymi chorobami wątroby. Lekarze alarmują, że przyczyną większości problemów związanych z tym organem jest nieodpowiednia dieta i brak ruchu. Na liście produktów szkodzących wątrobie znajdują się też niektóre rodzaje warzyw - najlepiej zupełnie wyeliminować je z diety.
1. To przyczyny problemów z wątrobą
Kluczowe czynniki ryzyka chorób wątroby to nadwaga i otyłość. Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej i nadwaga mogą prowadzić do gromadzenia się tłuszczu w wątrobie. Długotrwałe występowanie tego zjawiska może zainicjować tzw. niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby (NAFLD).
Lekarze podkreślają, że problem z roku na rok dotyczy coraz większej grupy społeczeństwa. Z otyłością zmaga się już 15 proc. Polaków.
2. Warzywa, które niszczą wątrobę
Funkcje wątroby obejmują regulację metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, jak również oczyszczanie organizmu z toksyn. Wątroba przetwarza wszystko, co spożywamy - niezależnie od tego, czy chodzi o jedzenie, alkohol czy leki, dlatego nasza dieta odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tego narządu.
Okazuje się, że szkodzi jej nie tylko nadużywanie alkoholu, ale również coraz większa ilość przetworzonej żywności. Dla wielu może być zaskakujące, że na liście produktów niszczących wątrobę figurują też warzywa. O jakie produkty chodzi?
- Spleśniałe warzywa
To błąd, który popełnia wiele osób - produkt, na którym zauważymy pleśń nie nadaje się już do spożycia, nie wystarczy odkroić kawałek, na którym znajduje się nalot.
Pleśń wydziela mykotoksyny, czyli substancje rakotwórcze i mutagenne. Spożywanie warzyw z pleśnią może doprowadzić również do zatrucia. Nalot widoczny na nadgniłym produkcie to tylko część grzybni, większość jest dla nas niewidoczna.
Mykotoksyny wywołują wzrost cytokin zapalnych w organizmie, co z kolei prowadzi do chronicznego stanu zapalnego, a w dłuższej perspektywie do poważnych problemów z wątrobą, takich jak zwłóknienie czy martwica.
- Warzywa smażone na głębokim tłuszczu
Smażenie warzyw na głębokim tłuszczu również może być destrukcyjne dla naszej wątroby, bo sprzyja odkładaniu się tłuszczu w komórkach wątroby. Taki sposób przygotowywania żywności zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości oraz może powodować powstawanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.
Eksperci podkreślają, że najlepiej zastąpić je potrawami grillowanymi, pieczonymi lub opiekanymi.
- Przetworzone warzywa
Warzywa często wchodzą też w skład gotowych dań. Eksperci podkreślają, że im bardziej przetworzona żywność, tym silniej szkodzi wątrobie. Tego typu produkty z jednej strony mają niska wartość odżywczą, z drugiej strony prowadzą do stanów zapalnych, a przewlekle nawet do stłuszczenia wątroby.
Najwięcej wartości mają świeże warzywa, alternatywą są mrożonki. Najlepiej unikać lub ograniczyć spożywanie warzyw w solance, marynowanych czy solonych.
Wątroba jest jedynym organem, który do pewnego etapu jest w stanie samodzielnie się regenerować, dlatego nigdy nie jest za późno na zmianę nawyków żywieniowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl